Política 24/03/2019

Europa, el cavall de batalla d'Andorra Sobirana

Nomen defensa esperar què passa amb el Brexit i aprofitar que s'obriran alternatives a l'acord d'associació

Joan Ramon Baiges
2 min
La foto de grup d'Andorra Sobirana al carrer de la Unió / JOAN RAMON BAIGES

Andorra la VellaLa candidatura nacional que encapçala Eusebi Nomen (Andorra Sobirana) ha estat puntual i a les 12 del migdia ha començat a enganxar el seu primer cartell electoral. Ho ha fet a una zona 'neutral', al carrer de la Unió, amb un cartell que fa al·lusió a Europa i planteja als ciutadans si volen una 'Andorra presonera' o una 'Andorra sobirana'

En les declaracions als mitjans de comunicació Nomen ha deixat ben clar que les negociacions amb la Unió Europea sobre l'acord d'associació centraran gran part del discurs d'Andorra Sobirana. "El ciutadà ha de decidir si vol una Andorra presonera o sobirana", ha destacat Nomen en un exercici d'apel·lar al sentiment patriòtic de la població.

Nomen ha estat acompanyat de la seva número 2, Francesca Mora, i dels components de la territorial de Canillo, amb els que s'ha fet al final la foto de grup. El candidat 'sobiranista' ha estat molt dur amb la Unió Europea i ha defensat deixar passar el temps, "no precipitar-se" per veure el camí que obre el Regne Unit amb el Brexit i aprofitar aquesta possibilitat perquè Andorra pugui beneficiar-se dels avantatges del mercat únic europeu sense necessitat de fer grans concessions, especialment pel que fa al fet de la lliure circulació de persones i de mercaderies.

El candidat nacional ha destacar que el Brexit "és una oportunitat per a Andorra perquè obrirà una via que permetrà un tractat de lliure comerç sense necessitat d'una associació, sense assumir les lleis europees i sense que ens imposin un IVA més elevat".

Aquesta és la base del discurs: "No precipitar-se". Segons Nomen no només Andorra ha d'estar atent al Brexit, sinó també al posicionament que agafin altres països com Itàlia, Hongria o Dinamarca "que seguiran el camí del Regne Unit". Qüestionat per la por que està generant un possible Brexit dur i les conseqüències per a la població, Nomen ha considerat que es tracta de "tàctiques dins les negociacions però al final la relació amb Europa serà la mateixa".

Nomen està convençut que Brussel·les facilitarà alternatives que no seran un acord d'associació, i va subratllar que Andorra té l'avantatge "de ser tractat per Europa com el país més afavorit.

Pel que fa estrictament a la campanya electoral, el polític d'AS ha recalcat que evitaran els enfrontaments i proposaran solucions per a l'habitatge i salaris dignes. Nomen ha assenyalat que cal treballar per a la "creació de riquesa econòmica a base del talent de les persones perquè la gent visqui dignament i aconseguir una justícia social".

Canillo

Nomen també ha estat a Canillo, on s'ha mostrat il·lusionat i amb moltes de ganes de treballar pel futur d'Andorra. Ha assegurat tenir "un molt bon equip de treball" i ha transmès el missatge de què la parròquia de Canillo "mereix molt més i necessita una reactivació econòmica". Per a Nomen, l'acord d'associació amb Europa és "el tema estrella" de la candidatura nacional.

Ha estat contundent, "Demòcrates ha anat molt a correcuita i el ciutadà no sap què és aquest acord". Andorra Sobirana s'ha encarregat d'informar a la societat en nombrosses ocasions dels possibles contres que tindria aquest pacte, destacant que "la directiva de Brussel·les fixaria un IVA de com a mínim el 15%". Una campanya basada a explicar fil per randa tot sobre una "iniciativa" que, segons Nomen "no s'ha tingut en compte la gent d'Andorra".

stats