Política22/02/2019

L'exagregat de l'ambaixada d'Espanya, encausat per espionatge a Bárcenas

Imputats en el cas Villarejo altres tres antics comandaments de la policia

Efe

MadridEl jutge del cas Villarejo, Manuel García Castellón, ha imputat en la peça 'Kitchen', operació dissenyada per espiar l'extresorer del PP Luis Bárcenas, a altres tres comandaments de la policia quan van passar els fets després d'haver imputat a qui va ser el seu màxim responsable Eugenio Pino, que va negar que fos il·legal. Es tracta dels inspectors en cap José Ángel Fuentes Gago i Bonifacio Díaz –exagregat d'Interior de l'ambaixada d'Espanya–, així com de qui va ser cap de la Unitat d'Assumptes Interns, Marcelino Martín-Blas, segons avança aquest divendres eldiario.es i han confirmat a EFE fonts policials.

Els germans Cierco tenen presentada una querella contra Díaz per coaccions perquè els facilitessin les dades dels Pujol a BPA. Tots ells estan implicats en l'anomenada "guerra de comissaris" i algun ha protagonitzat enfrontaments amb l'excomissari José Villarejo, com és el cas de Martín-Blas.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquesta decisió, el jutge ha imputat ja a tota la cúpula policial que va poder estar implicada en l'espionatge a Bárcenas que es va posar en marxa el 2013 quan Jorge Fernández Díaz era el ministre de l'Interior.

Després d'interrogar com a investigat al xofer de Bárcenas, Sergio Rius, qui suposadament va sostreure documents a l'extresorer actuant com a confident policial, el jutge també va cridar a declarar l'ex-director adjunt operatiu (DAO) de la policia Eugenio Pino, i l'excap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) de la policia Enrique García Castaño, 'el Gordo', que van defensar la legalitat de l'operació, que van reduir a un simple dispositiu per vigilar Bárcenas després de conèixer la seva fortuna a Suïssa.

Cargando
No hay anuncios

En relació a aquests fets, també va ser interrogat com a investigat el policia Andrés Gómez, que va ser assessor de l'ex-secretària general del PP María Dolores de Cospedal, i que igual que als altres, el jutge li va imposar la prohibició de sortir d'Espanya.

Aquest divendres estan citats com a testimonis l'inspector en cap Manuel Morocho, principal investigador del cas Gürtel i de la caixa B del PP, segons la informació d'eldiario.es i, segons han assenyalat a EFE fonts jurídiques, aquest dijous també testifiquen davant del jutge l'excomissari d'informació Enrique Barón i el mateix Bárcenas.

Cargando
No hay anuncios

El nom d'Enrique Baró apareixia en unes gravacions en què és insultat per dos investigats per 'Kitchen', l'excomissari Enrique García Castaño i l'ex-director adjunt operatiu (DAO) de la policia en l'etapa de Jorge Fernández Díaz, Eugenio Pino.

L'extresorer del PP, que compleix condemna per Gürtel, i la seva dona, Rosalía Iglesias, ja van prestar declaració per aquests fets i estan personats en aquesta peça del cas Villarejo com a acusació per considerar-se perjudicats per l'operació 'Kitchen'.

Cargando
No hay anuncios

El jutge ha tornat a cridar l'extresorer per resoldre certs dubtes i preguntar-li pels documents vinculats al PP que suposadament li va sostreure el seu xofer, segons les fonts consultades.

Paral·lelament a la investigació de 'Kitchen' i al conèixer-se l'existència d'aquests documents, Bárcenas i la seva dona van ser imputats en la causa en què un altre jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, investiga la caixa B del PP.