Política 22/02/2019

L'exagregat de l'ambaixada d'Espanya, encausat per espionatge a Bárcenas

Imputats en el cas Villarejo altres tres antics comandaments de la policia

Efe
2 min
Villarejo en una fotografia d'arxiu / LA SEXTA

MadridEl jutge del cas Villarejo, Manuel García Castellón, ha imputat en la peça 'Kitchen', operació dissenyada per espiar l'extresorer del PP Luis Bárcenas, a altres tres comandaments de la policia quan van passar els fets després d'haver imputat a qui va ser el seu màxim responsable Eugenio Pino, que va negar que fos il·legal. Es tracta dels inspectors en cap José Ángel Fuentes Gago i Bonifacio Díaz –exagregat d'Interior de l'ambaixada d'Espanya–, així com de qui va ser cap de la Unitat d'Assumptes Interns, Marcelino Martín-Blas, segons avança aquest divendres eldiario.es i han confirmat a EFE fonts policials.

Els germans Cierco tenen presentada una querella contra Díaz per coaccions perquè els facilitessin les dades dels Pujol a BPA. Tots ells estan implicats en l'anomenada "guerra de comissaris" i algun ha protagonitzat enfrontaments amb l'excomissari José Villarejo, com és el cas de Martín-Blas.

Amb aquesta decisió, el jutge ha imputat ja a tota la cúpula policial que va poder estar implicada en l'espionatge a Bárcenas que es va posar en marxa el 2013 quan Jorge Fernández Díaz era el ministre de l'Interior.

Després d'interrogar com a investigat al xofer de Bárcenas, Sergio Rius, qui suposadament va sostreure documents a l'extresorer actuant com a confident policial, el jutge també va cridar a declarar l'ex-director adjunt operatiu (DAO) de la policia Eugenio Pino, i l'excap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) de la policia Enrique García Castaño, 'el Gordo', que van defensar la legalitat de l'operació, que van reduir a un simple dispositiu per vigilar Bárcenas després de conèixer la seva fortuna a Suïssa.

En relació a aquests fets, també va ser interrogat com a investigat el policia Andrés Gómez, que va ser assessor de l'ex-secretària general del PP María Dolores de Cospedal, i que igual que als altres, el jutge li va imposar la prohibició de sortir d'Espanya.

Aquest divendres estan citats com a testimonis l'inspector en cap Manuel Morocho, principal investigador del cas Gürtel i de la caixa B del PP, segons la informació d'eldiario.es i, segons han assenyalat a EFE fonts jurídiques, aquest dijous també testifiquen davant del jutge l'excomissari d'informació Enrique Barón i el mateix Bárcenas.

El nom d'Enrique Baró apareixia en unes gravacions en què és insultat per dos investigats per 'Kitchen', l'excomissari Enrique García Castaño i l'ex-director adjunt operatiu (DAO) de la policia en l'etapa de Jorge Fernández Díaz, Eugenio Pino.

L'extresorer del PP, que compleix condemna per Gürtel, i la seva dona, Rosalía Iglesias, ja van prestar declaració per aquests fets i estan personats en aquesta peça del cas Villarejo com a acusació per considerar-se perjudicats per l'operació 'Kitchen'.

El jutge ha tornat a cridar l'extresorer per resoldre certs dubtes i preguntar-li pels documents vinculats al PP que suposadament li va sostreure el seu xofer, segons les fonts consultades.

Paral·lelament a la investigació de 'Kitchen' i al conèixer-se l'existència d'aquests documents, Bárcenas i la seva dona van ser imputats en la causa en què un altre jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, investiga la caixa B del PP.

stats