Política 19/09/2018

L'executiva de DA preveu trobar el candidat en les "properes setmanes"

Des del partit taronja també apunten que d'aquí a final de legislatura es poden aprovar els 32 projectes de llei a tràmit parlamentari "si hi ha voluntat política"

Ana
3 min
Un moment de la reunió de l'executiva de Demòcrates per Andorra. / M. M. (ANA)

Escaldes-EngordanyDestapada la incògnita de la data de les eleccions, ara l'enigma, que ja fa temps que dura, es centra exclusivament en la figura del candidat de Demòcrates per Andorra (DA). Però sembla que al misteri li queden poques setmanes de vida. "En un termini no massa llarg de setmanes tindrem candidat". Així ho ha apuntat el secretari general de DA, Esteve Vidal, que malgrat no voler posar una data concreta ha apuntat que serà molt abans de final d'any deixant entreveure que la decisió es podria prendre a l'octubre. "La voluntat és convocar amb celeritat la comissió electoral".

Un cop aquest òrgan es reuneixi sondejarà als possibles candidats que generin més consens per conèixer el seu parer i posteriorment presentarà un nom a l'executiva i aquest serà ratificat, o no, en un congrés del partit. Pel que fa als possibles noms que ara ha de començar a sondejar la comissió, Vidal ha negat que hi hagi un orde de favorits i s'ha mostrat satisfet perquè hi hagi "diferents perfils" que puguin ocupar aquesta posició. "Un partit que pot triar, mostra la seva força".

La reunió de l'executiva del partit taronja, que s'ha mantingut aquest dimecres al vespre, s'ha analitzat i valorat el debat d'orientació política com a "positiu". Un cop coneguda la voluntat del cap de Govern de no avançar eleccions i situar-les a finals de març o principi d'abril, des de DA es veu factible aprovar "la gran majoria dels projectes de llei" que actualment es troben a tràmit parlamentari (un total de 32). Vidal assenyala que si hi ha "voluntat política per totes les parts" pot ser una realitat. L’objectiu, segons Vidal, és equiparable a finals de legislatura anteriors en què el volum de textos a treballar, fins i tot, superava l'actual xifra. Tot i això, el secretari taronja ha assenyalat el Codi de relacions laborals i la llei de la Funció Pública com a "prioritaris i inajornables".

Un altre dels punts rellevants ha estat el repàs a l’agenda governamental que, durant aquesta tardor i especialment durant el mes d’octubre, contempla molta activitat internacional. Durant aquest mes està prevista la visita a Andorra del ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, que es trobarà amb la ministra Maria Ubach. L’agenda internacional té com a cita més propera i destacada la intervenció del cap de Govern a l’Assemblea General de les Nacions Unides que se celebrarà la setmana vinent a Nova York.

Suport, a mitges, a Teruel i Barbero

Arran de la situació denunciada per les conselleres de DA, Francesca Barbero i Meritxell Teruel, al comú de Sant Julià on no estan presents a les juntes de govern des de l'inici de legislatura, Vidal ha reconegut que és una qüestió que els "preocupa". "No és una situació usual en el funcionament habitual de les corporacions" i també ha assenyalat que "hi ha coses del comú amb les quals podem estar-hi d'acord i altres que ens agraden una mica menys". Per això des de l'executiva s'ha volgut mostrar "el ple suport" a les dues conselleres, però de moment s'ha descartat prendre alguna mesura al respecte. En referència a la voluntat de Meritxell i Barbero de trencar la disciplina de vot en accions concretes que no els semblin bones per a la parròquia com a resposta al fet de no poder discutir ni tenir la informació com la resta de conseller de la majoria, el secretari general de DA ha deixat la porta oberta a aquesta conjuntura. "No ens hem trobat mai en una situació com aquesta, en cas que ens hi trobéssim i elles considerin que no han de votar alguna cosa, en parlarem i valorarem el que és millor per nosaltres".

stats