Política 04/09/2019

El germà de l'expresident uruguaià Sanguinetti declara pel cas Odebrecht

Ho va fer com a testimoni en la seva sisena compareixença

Efe
2 min
El germà de l'expresident uruguaià també mantenia presumptament contacte directe amb el Departament d'Operacions Estructurades de Odebrecht, l'oficina de la constructora encarregada d'executar els milionaris suborns a canvi d'aconseguir grans contractes d'obra pública. / EFE

LimaAndrés Sanguinetti, germà de l'expresident uruguaià Julio María Sanguinetti, va declarar aquest dimarts a Uruguai davant de dos fiscals peruans com investigat per haver tingut al seu càrrec el compte bancari on la constructora brasilera Odebrecht va pagar suborns a funcionaris del Perú.

Segons ha explicat a Efe la fiscal peruana Geovana Mori, al terme de l'interrogatori que es va dur a terme a la seu del Jutjat lletrat de Ciutat de la Costa, situada a 21 quilòmetres de Montevideo, aquesta indagació es va fer en el marc de la investigació per "els fets que se li atribueixen al senyor Sanguinetti ".

"Són assistències judicials que va activant l'equip especial a Perú, són indagacions respecte a comptes que es van obrir a Andorra de funcionaris peruans", va detallar Mori, que va assistir a prendre declaracions al costat del fiscal peruà José Domingo Pérez.

Així mateix, la fiscal va assenyalar que les diligències continuaran i que espera concloure amb "tots els interrogatoris respectius".

Consultada sobre si hi ha assumptes concrets contra Sanguinetti, la fiscal va dir que sí però que no podia entrar en detalls "per la reserva de la investigació".

No obstant això, a diferència del que va expressar Mori, l'advocat de Sanguinetti, Jorge Barrera, va explicar a Efe que l'uruguaià va declarar com a testimoni i que aquesta era la seva sisena compareixença.

El germà de l'expresident només va poder ser visualitzat a l'entrada del jutjat ja que, un cop finalitzada la instància indagatoria, va optar per sortir per la porta del darrere.

Segons les investigacions preliminars, Sanguinetti portava el compte de Odebrecht a Banca Privada d'Andorra (BPA) i a més va ser suposadament l'encarregat d'obrir en el mateix banc els comptes de destinació dels suborns, que estaven a nom d'alts funcionaris durant el segon mandat de l'expresident Alan García (2006-2011).

El germà de l'expresident uruguaià també mantenia presumptament contacte directe amb el Departament d'Operacions Estructurades de Odebrecht, l'oficina de la constructora encarregada d'executar els milionaris suborns a canvi d'aconseguir grans contractes d'obra pública.

Així va passar aparentment amb els suborns pagats per Odebrecht per a la construcció del segon tram de la Línia 1 del Metro de Lima.

Entre els funcionaris als quals suposadament Sanguinetti va obrir comptes a Banca Privada d'Andorra hi ha el exviceministre de Comunicacions Jorge Cuba i alguns exintegrants del comitè especial del Metro de Lima.

També hi figura l'exvicepresident de l'estatal petroliera Petroperú Miguel Atala, qui al maig va confessar que va actuar com a testaferro de l'expresident García perquè aquest rebi un 1,3 milions de dòlars de Odebrecht mitjançant BPA.

stats