Política 14/05/2019

Gallardo defensa que un executiu de coalició era l'única forma "viable" per a un "govern estable"

Tant el líder de Liberals d'Andorra com Carles Naudi, de CC, reivindiquen les coincidències programàtiques per justificar el suport a DA

M. F. / M. M.
3 min
Una imatge del Consell General, tal com queda conformat després del repartiment dels escons. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaUn govern de coalició amb el suport de Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos era l'“única” fórmula “viable, que sumava i que permetia un govern estable”. Aquest ha estat l’argument que ha donat el cap de Liberals d’Andorra, Jordi Gallardo, a l’entrada de Liberals a l’executiu, ja que ha afegit que també és la manera “real i única” que es puguin implementar moltes de les propostes que L’A portava al seu programa.

Un cop acabada la primera jornada del debat d’investidura en què s’han pogut escoltar els discursos del candidat demòcrata, Xavier Espot, i del socialdemòcrata, Pere López, Gallardo s’ha manifestat de manera pública sobre el pacte. Ha parlat de “coherència” i de “responsabilitat” i ha concretat que malgrat es va fer un pacte amb el PS per concórrer a les territorials en les passades eleccions generals aquest es basava en una “lectura” del sistema electoral, amb la qual es volia “trencar” la majoria absoluta i que després de les eleccions del 7A les dues parts eren lliures a prendre “les decisions oportunes” sense cap limitació pel que fa a qualsevol entesa. Ha emfasitzat que la realitat ha estat que “les sumes no donen alternativa” i que el grup més votat podria conformar govern encara que no tingués el suport liberal i que, per tant, s’ha optat per donar suport a la proposta d’Espot, ja que inclou “moltes de les propostes” que Liberals defensava. Pel que fa als punts divergents entre les dues formacions, ha destacat que s’han de donar un “marge de confiança” i que caldrà que es tingui clar que “les divergències d’opinió” no “impedeixin que el país avanci”. Ha reivindicat que L’A tindrà “una quota important” en el nou govern i que el programa polític és “del Govern d’Andorra” i no de cap dels grups que l’integraran.

Des del PS la consellera general Rosa Gili ha mostrat el malestar pel suport de Liberals d’Andorra a Demòcrates per formar govern. Així, ha destacat que “qui canvia el discurs ja ho explicarà” i ha recordat que l’acord entre les dues formacions per concórrer a les eleccions se centrava en la necessitat de “recuperar la democràcia perduda” i impulsar “una altra manera de fer les coses”, diferent al que havia fet DA durant vuit anys. I ha recordat que aquestes maneres de fer dels demòcrates que es consideraven “inacceptables” també era un punt de vista compartit amb L’A. “Que cadascú faci el que cregui convenient”, ha etzibat sobre la facilitació d’un govern de coalició per part dels liberals. Quant al debat, ha remarcat que s’ha evidenciat un model de “continuisme, buit de contingut”, defensat per Espot, i el dels socialdemòcrates que defensen un “programa de govern des de la coherència” i proposant una “societat equilibrada i on tothom pugui viure dignament”.

També ha valorat aquests dos models el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyant, que ha emfasitzat “la generositat” demostrada per Espot i palesada en la voluntat “d’incloure” les idees dels altres grups que donen suport a un govern de coalició. En aquest sentit, ha reivindicat un “projecte de futur”, integrat per una majoria àmplia de disset consellers després d’una entesa en què només s’han hagut de “llimar” punts de confrontació de la campanya electoral, ja que en el “90%” hi havia coincidències programàtiques, front un model defensat pel PS amb set consellers i amb un discurs centrat en “el ressentiment, sense propostes” i “mirant enrere”.

També ha justificat el seu suport a Demòcrates Carles Naudi, conseller general de CC, que ha destacat que amb López hi havia “més punts de discordança” que no pas amb Espot i en aquest sentit, ha celebrat que es recullin moltes de les propostes dels consellers massanencs, com ara mantenir la sobirania fiscal en l’acord d’associació amb la UE, mantenir els monopolis de FEDA i Andorra Telecom o que el creixement econòmic del país es basi en la millora del teixit empresarial i no en la pujada d’impostos. En aquest sentit, ha reivindicat que les polítiques socials han de venir subvencionades, precisament, per l’increment de recursos pel creixement econòmic.

Quant al líder de terceravia, Josep Pintat, s’ha mostrat especialment molest amb les notícies que han aparegut als mitjans sobre el seu posicionament i ha destacat que les valoracions sobre el pacte i sobre els discursos les farà aquest dimecres.

stats