Política 25/07/2019

Gili demana aclariments per les “contradiccions” sobre la unitat de radioteràpia

El PS qüestiona el Govern pels nous elements que justifiquen el canvi de rumb

Ara Andorra
3 min
La consellera general del PS, Rosa Gili, durant la seva intervenció

Andorra la VellaLa consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata (PS Rosa Gili, ha presentat una bateria de preguntes escrites amb les quals vol que el Govern expliqui la situació actual del projecte de creació d’un servei de radioteràpia a l’hospital de Meritxell, després que, amb les darreres declaracions tant del cap de Govern, Xavier Espot, com del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s’hagi posat en dubte l’impuls d’aquesta instal·lació, molt demandada pels malalts de càncer.

Davant aquestes “declaracions contradictòries”, la parlamentària vol que des de l’executiu s’aclareixi la postura, tot recordant que aquesta unitat havia estat un compromís recurrent durant els darrers anys del mandat de Toni Martí i, a més, estava inclòs en el programa electoral de Demòcrates per Andorra (DA).

En l’escrit entrat a tràmit aquest dijous a Sindicatura, la consellera general recorda que “el càncer, una de les malalties més temudes i que causa més morts en la nostra societat, afecta una part important de la població andorrana que, a més, per seguir determinats tractaments, com ara el de radioteràpia, ha d’anar a centres sanitaris de l’estranger”.

També posa en relleu que des del 2017, “el Govern de Toni Martí ha assegurat en nombroses ocasions la voluntat de crear una unitat de radioteràpia a l’hospital de Meritxell” i que “fins i tot al segon semestre del 2018 es va dur a terme un concurs d’idees sobre com hauria de ser la instal·lació, després del treball d’una comissió de treball que havia d’analitzar les diferents opcions i definir el model del servei”. A més, remarca, “el programa electoral de Demòcrates per Andorra per a les eleccions de la passada primavera, incloïa com a primer punt del seu apartat de salut la creació d’aquesta unitat”.

Tot i això, continua relatant, “aquesta setmana hem pogut sentir, tant en boca del cap de Govern, Xavier Espot, com del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, declaracions on s’apuntava que el projecte s’està avaluant i que no era segur que, finalment s’optés per tirar-lo endavant”. Es tracta, alerta, d’un “canvi d’opinió” que “ha generat un important neguit i preocupació entre la població, especialment entre aquelles persones que pateixen càncer o els seus familiars”.

Per tot això, Gili formula una llarga llista de preguntes, començant per demanar quins van ser els membres de la comissió de treball que van preparar el concurs i per “quins estudis va fer” i “a quines conclusions va arribar”. La parlamentària també vol saber si s’ha fet “un estudi cost-eficiència” en relació al servei i si “es preveia arribar a acords de col·laboració amb altres centres hospitalaris estrangers o bé amb entitats privades”.

Gili continua preguntant “quina tècnica es preveia instal·lar” i “quina formació i/o experiència ha de tenir el personal mèdic i tècnic que l’han d’utilitzar”. També demana per “quines tècniques a nivell de radioteràpia o tractaments globals contra el càncer són les més avantguardistes en aquests moments”.

La consellera general del PS formula també preguntes sobre “el cost estimat del projecte i de les obres necessàries per a la construcció de la unitat” així com sobre l’estat en què “es troba el procés d’adjudicació dels treballs, si és que aquest s’ha iniciat”. A més, vol saber “quin espai es necessita per instal·lar aquesta maquinària” i “quin és el cost d’aquesta maquinària”.

Les preguntes també persegueixen que el Govern expliqui si “s’han contractat assessoraments per tirar endavant el projecte” i, en cas afirmatiu, a quin cost. En aquest sentit, es demana “quin encàrrec es va fer a la consultora Antares” i “quines han estat les seves conclusions”. A banda, la parlamentària demana que es digui “quina ha estat la despesa de Govern i del SAAS en aquest projecte” fins al moment.

Gili qüestiona al Govern

Per últim, Gili qüestiona al Govern pels “elements nous que justifiquen ara el canvi de rumb anunciat” i si aquests “no s’havien previst anteriorment”. També vol saber “què preveu fer el Govern ara en relació a la futura implantació d’un servei de radioteràpia al país”. La parlamentària socialdemòcrata ha recordat que la unitat de radioteràpia era un “projecte que es demanava des de les associacions de malalts i que el Govern anterior havia promès, fins i tot fent gestions i adjudicacions”. Al mateix temps, ha indicat que “el mateix Toni Martí havia demanat que fos un projecte que tingués seguiment i que se li donés continuïtat fos qui fos el Govern que sortís de les urnes”. Gili ha indicat que les preguntes s’han tramès “davant les “declaracions contradictòries” que s’han fet els darrers dies i que “ens porten a demanar més informació” com ara “com s’havia estudiat el projecte anteriorment i què es preveu fer ara”.

stats