Política 14/02/2019

González nega tenir un compte a Andorra

L'expresident de la Comunitat de Madrid desmenteix haver donat diners a Zaplana

Efe
2 min
González nega tenir un compte a Andorra

MadridL'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González ha negat tenir un compte corrent a Andorra i haver donat diners a l'expresident de la Generalitat valenciana i exministre Eduardo Zaplana.

En un escrit remès a EFE, González s'ha referit així a una conversa punxada en la investigació del cas Erial en què Zaplana li va dir a un advocat uruguaià relacionat amb el cas Lezo, en què s'investiga l'expresident de la Comunitat de Madrid: "Ignacio no m'està donant diners d'Andorra".

Es tracta de part de la conversa que Zaplana i Washington Fernando Belhot van mantenir el 18 d'abril de 2018 a la sala Wellington club de l'hotel Wellington de Madrid i que va ser captada per la Guàrdia Civil. La transcripció s'inclou en el sumari del cas Erm, aixecat en part i al qual ha tingut accés EFE.

González assegura que no té cap compte corrent "ni a Andorra ni en cap altre lloc fora d'Espanya".

L'excap de l'executiu madrileny també afirma que "mai" ha donat "diners" a Zaplana i nega que el seu nom aparegui en el sumari d'aquest cas.

El Jutjat d'Instrucció número 8 de València investiga el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) realitzades en 1997 durant la gestió d'Eduardo Zaplana al capdavant de la Generalitat, i del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, engegat el 2003.

Zaplana, que actualment es troba en llibertat provisional després de més de vuit mesos a la presó de Picassent i a l'hospital La Fe de València, on es tracta de la leucèmia que pateix, va mantenir una trobada amb Belhot en què conversen sobre diferents assumptes relacionats d'alguna manera amb la investigació.

En un moment de la conversa Zaplana li confessa: "Tinc un problema que no sé si té solució. Per a tot això... per a algunes coses que a mi em demana... necessito liquiditat. A mi, l'Ignacio no m'està donant (...) diners d'Andorra, però com ens ha deixat, tampoc passa res".

Aquest mateix advocat apareix en una conversa punxada al novembre de 2016 al costat d'Ignacio González i Eduardo Zaplana relacionada amb el cas Lezo, sobre la suposada corrupció a l'empresa pública madrilenya Canal Isabel II, de la qual González va ser president.

Segons l'ordre de detenció de González, en llibertat després del pagament d'una fiança, aquest li va proposar a Zaplana crear una estructura financera opaca a l'estranger a través d'aquest advocat uruguaià.

En un altre fragment de la conversa entre Belhot i Zaplana, aquest afirma que ell té el seu sou, "que és un bon sou... jo puc treure (inintel·ligible) que no passa res, però no puc treure cinc milions... primer perquè no els tinc ara perquè m'he ficat en un problema, però segon és que encara que els tingués...".

Posteriorment, l'advocat afirma: "Llavors si tenim possibilitats que... eh... tenir alguns diners", i Zaplana respon "seria el millor" i Belhot replica "i llavors aquí... cada vegada que vingui et puc donar".

stats