Política 08/05/2019

El Govern s'acomiada i aprova les mesures per sufragar el Pas

Les ajudes fiscals poden suposar una despesa de 250.000 euros per les arques públiques

M. M.
3 min
El ministre portaveu i el ministre de Turisme en funcions, Jordi Cinca i Francesc Camp, durant la darrera roda de premsa de consell de ministres. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaL'executiu ha aprovat tres mesures d'aplicació força immediata per tal d'intentar pal·liar la situació complicada que es viu al Pas de la Casa, en la celebració de l'últim consell de ministres. Després d'onze dies amb l'accés a França per l'RN22 tancat, actualment hi ha un 30% dels comerços tancats al poble fronterer del nord i si el tancament s'acabés materialitzant tot el mes de maig l'executiu ha calculat que podria suposar la pèrdua d'un 9% dels ingressos per comerços, restauració i activitat relacionada amb el turisme. És per això, i després d'haver-se reunit amb el col·lectiu afectat aquest dilluns, que l'executiu ha aprovat dues mesures de caire econòmic i una de promoció.

La primera ajuda econòmica va vinculada amb la cotització de la CASS que ha de pagar l'empresari a la seguretat social respecte al sou que cobra el treballador. La solució, que l'executiu aprovarà en breu mitjançant decret, apunta que el 15,5% serà retornat a tots aquells empresaris que tingui activitat i estiguin operant actualment al Pas de la Casa, estiguin o no actualment oberts, sempre i quan paguin els sous als empleats. La subvenció està estretament relacionada amb aquells dies que la carretera estigui tancada, l'empresari l'haurà de sol·licitar i el retorn s'efectuarà durant el mes de juny. El ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, ha explicat que s'ha decidit per aquesta part de la cotització de la CASS i no per la que paga el treballador ja que entén que l'empleat continuarà rebent el salari pertinent.

Aquesta ajuda, a falta de saber quants establiments la demanaran perquè hi ha comerços que van baixar la persiana un cop acabada la temporada d'hivern com cada any, l'executiu calcula que suposarà una inversió de prop de 250.000 euros sabent que hi ha prop d'un miler d'assalariats. Queden excloses d'aquesta subvenció les empreses públiques ubicades al Pas i aquelles que no tinguin una activitat econòmica estretament relacionada amb el turisme del poble.

Per altra banda, la segona mesura fiscal preveu que els propietaris dels establiments afectats puguin ajornar el pagament de la liquidació de l’IGI que inclogui el període de dies tancament de la carretera RN22, amb independència de l’import de la liquidació. A més, excepcionalment, si la liquidació és superior als 2.500 euros, no caldrà presentar cap aval bancari.

'El Pas de la Casa t'espera'

Finalment, l'executiu també tirarà endavant una campanya promocional amb el lema 'El Pas de la Casa t'espera', que pretén animar a tots els residents al país a pujar a comprar al poble fronterer. Amb la convicció que només amb l'empatia i la solidaritat no n'hi havia prou, l'executiu ha cregut convenient associar-hi diverses promocions. Per aquest motiu, des d'aquest proper dissabte 11 de maig fins al 2 de juny, tothom que vagi a comprar al Pas de la Casa i faci una despesa superior a 20 euros obtindrà una butlleta de participació per el sorteig d'unes vacances pagades per valor de 3.000 euros, 3 iPhone XS i 3 forfets de temporada de Grandvalira. A més, durant la durada de la campanya el trajecte en bus regular fins al Pas de la Casa serà gratuït. La campanya, tenint en compte la difusió i els premis, tindrà un cost inicial de 17.000 euros.

Aquestes mesures s’afegeixen a la ja anunciada gratuïtat del túnel d’Envalira durant el tancament de l’accés amb França. A més, el ministre de Turisme en funcions, Francesc Camp, ha explicat que aquesta primera campanya anirà acompanyada d'una segona destinada al turisme francès de proximitat, un cop es restableixi la circulació a l'RN22. L'objectiu és fomentar les compres i el consum intern al Pas de la Casa durant el mes de maig, oferint un incentiu atractiu pel fet de comprar o consumir en els seus establiments.

Tot un conjunt de mesures que Cinca ha catalogat “d'excepcionals pel moment excepcional que s'està vivint” i que donen “resposta a la situació actual”. De fet, ha apuntat que des de fa “dècades que no es vivia un tancament tant llarg de l'accés a França”. Segons han assegurat Cinca i Camp, totes aquestes mesures ja s'han explicat als comerciants afectats del Pas de la Casa i han tingut una “bona acceptació” perquè han servit per “tranquil·litzar la situació” a la vegada que han agraït “la col·laboració de l'executiu”. Cinca ha volgut deixar molt clar que aquestes mesures no impedeixen que el futur executiu en pugui prendre més si la situació persisteix, ni tampoc que el comú d'Encamp pugui tirar endavant, com està acabant d'ultimar, ajudes fiscals per a taxes i impostos de titularitat comunal.

Al final de la roda de premsa i preveient que l'actual executiu ja no celebrarà més consells de ministres, l'encara portaveu en funcions, Jordi Cinca, s'ha acomiadat dels mitjans i dels ciutadans que al llarg dels darrers vuit anys han seguit les compareixences del ministre.

stats