Política 28/08/2019

El Govern es planteja modificar la Llei de la Funció Pública arran del 'cas Chato'

Vol clarificar el concepte d'activitat professional

M. F / M. P.
3 min
El ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaL'article 75 de la Llei de la Funció Pública estipula que els funcionaris a temps complet no poden exercir altres activitats professionals diferents de les que deriven de la seva condició de funcionari o treballador públic ni en el sector públic ni en el privat, llevat de certes excepcions. Des de l'executiu es considera que s'hauria de clarificar què s'entén exactament per activitat professional i aquesta és una feina sobre la qual es vol incidir arran que es conegués que diversos funcionaris, i entre els quals el secretari d'Estat d'Economia, Salustià Chato, van percebre remuneracions de la Federació Andorrana de Futbol per diferents tasques.

D'aquesta manera, tal com ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, aquest afer s'ha posat en mans del ministeri de Funció Pública i del gabinet jurídic perquè determinin "quins elements s'han de tirar endavant". El que sí que es té clar des de l'executiu, i tal com ja va deixar entreveure el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la compareixença que va fer dimarts per confirmar la seva confiança en Chato, és que cal "clarificar" el concepte d'activitat professional. En aquest sentit, Jover ha manifestat que és "evident" que hi ha treballadors públics que en el seu temps lliure presten la seva col·laboració a entitats culturals i esportives i que cal determinar si aquestes activitats poden ser considerades o no com a una activitat professional. La remuneració que es percep per aquestes tasques, ha reconegut Jover, podria ser un dels elements que s'haurien de tenir en compte a l'hora de deixar clar el concepte.

Quant a les conseqüències que es poden derivar per a Chato, i concretament si això pot suposar un expedient sancionador, el ministre ha remarcat que el propi article 75 de la llei fixa que "correspon als directors i caps immediats prevenir i, si s'escau, corregir l'incompliment de les obligacions d'incompatibilitats en què pot incórrer el personal de l'administració, i promoure, quan sigui procedent, la incoació de l'expedient disciplinari corresponent". En aquest cas, ha destacat que primer cal aquesta notificació i la regularització de la situació i, en cas que aquesta no es complexi, se'n derivaria l'expedient. El portaveu de l'executiu també ha destacat que el que cal és que el Govern actuï amb "el màxim rigor possible i no a cop de cap" i tenint en compte tots els arguments que es donin en aquest cas. En aquest sentit, i davant la ciutadania, ha justificat que Chato ha exercit diferents càrrecs de responsabilitat amb governs "de diferents colors" i que la seva tasca sempre ha estat "bona". També ha incidit en el fet que era públic que era àrbitre i que col·laborava amb la federació de futbol, almenys des del 1996. De totes maneres, també ha afegit que quan Gallardo el va escollir per ser secretari d'Estat li va demanar que "no fes cap més activitat" esportiva per "centrar-se" en la feina que li era encomanada.

Sobre els altres empleats públics que estarien en la mateixa situació que Chato, Jover ha explicat que s'ha demanat a la justícia la relació d'aquests noms. També ha concretat que tot i que semblava que s'havia insinuat el contrari, les cotitzacions a la CASS pels imports percebuts per Chato estan al dia i que únicament hi podria haver dubtes sobre la declaració de l'IRPF. Per aquest motiu, el secretari d'Estat d'Economia s'ha adreçat a l'Agència Tributària per verificar que sigui tot correcte o, altrament, fer la regularització escaient.

Assegurances Generals

D'altra banda, i qüestionat sobre la intervenció d'Assegurances Generals, Jover ha refermat la decisió de l'Autoritat Financera Andorrana (AFA) i ha emfasitzat que la respon "a l'objectiu de protegir els interessos de l'entitat i les persones que hi van dipositar la seva confiança". A més, ha manifestat que aquesta actuació de l'AFA el que fa és "donar credibilitat" a la plaça financera, ja que es demostra que davant "un element greu" hi ha una actuació de l'autoritat financera.

stats