Política 01/10/2020

El Govern augura la primera tanda de vacunacions antiCovid al primer trimestre del 2021, i la segona, a l’estiu

Benazet justifica el tancament dels parcs infantils per les interaccions dels pares

ARA Andorra
3 min
El cap de Govern, Xavier Espot, aquest dijous / RTVA

Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, ha comparegut aquest dijous al vespre juntament amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, sota el paraigua del format televisiu ‘el Govern respon’. Els dos dirigents han contestat les preguntes que la ciutadania els ha fet arribar prèviament per correu electrònic, durant aquest dijous, relacionades amb la situació d’emergència sanitària. Benazet ha augurat que preveuen la primera tanda de vacunacions, que arribarien de la Unió Europea, al primer trimestre de l’any vinent. En un primer moment s’havia dit que seria al desembre, però alguns entrebancs durant el procés per testar-les faran que “si tot va bé” sigui a principi del 2021. Pel què fa al gruix de les vacunes que serien per a la majoria de la població, en una segona tanda, l'executiu calcula que serà entre la primavera i l’estiu de l’any vinent.

En un bloc dedicat a l’educació, un ciutadà ha preguntat pel tancament de parcs infantils per frenar els contagis, quan es deixen fer sortides coordinades de grups d’escolars als mateixos parcs. “Es tracta de limitar les interaccions socials, i aquesta mesura s’ha fet a molts països. No solament per la transmissió entre els nens, sinó perquè hem vist que la majoria de contagis es produeixen entre les famílies que interaccionen entre elles als parcs, mentre juguen els seus fills”, ha respost el ministre.

Pel que fa al seguiment lectiu dels escolars que es troben a casa confinats, Espot ha assenyalat que les famílies que ho necessitin, poden omplir un formulari i "sol·licitar el material electrònic necessari" perquè l'infant pugui fer el seguiment de l'activitat lectiva. Davant els dubtes presentats sobre les aglomeracions i el tancament dels parcs infantils, des del Govern han comunicat que s'incrementarà la vigilància policial a les zones, principalment als centres de batxillerat i formació professional i també es farà una tasca pedagògica entre els joves. Tot i així, Espot no ha volgut criminalitzar als ciutadans més joves i ha apuntat que "la gran majoria ja són responsables i cívics". Quant als parcs infantils, els quals es troben tancats per reduir la interacció social, Benazet ha declarat que tan sols les escoles que no tenen suficient espai al pati es desplacen fins als parcs amb uns protocols establerts.

Altres dubtes sorgits han estat sobre les conseqüències del port de la mascareta o els riscos de contagi per sistemes de climatització. "La mascareta té poc impacte sobre la salut", ha declarat Benazet, i ha comentat que no té més afectació psicològica que qualsevol altra limitació. A més, ha demanat que en els centres escolars no sigui obligatori dur-ne. Sobre els sistemes de climatització, ha dit que no hi ha cap referència de transmissió del virus per aquests sistemes i simplement ha recomanat mantenir una bona higiene dels elements i ventilar els espais. Finalment, quant a mesures sanitàries, Espot ha recordat que les persones amb algun trastorn psíquic o amb la capacitat cognitiva afectada, "queden eximits de les mesures de confinament més estrictes".

Temporada d'hivern

Al llarg de la compareixença, una bateria de preguntes han estat dedicades a la temporada d'hivern que s'aproxima, un dels motors del país. En aquest sentit, el cap de l'executiu ha remarcat que no tenen previst cap pla de xoc de confinament de deu dies, i simplement ha reiterat que les mesures que vagin prenent aniran en funció de la situació sanitària. A més, ha reconegut que ja hi ha contactes amb el sector de l'esquí, hoteler i turístic per aquesta temporada d'hivern per establir un full de ruta consensuat. Un dels punts més demanats ha estat les quotes dels temporers, les quals seran menys pel gran nombre de persones que hi ha al Servei d'Ocupació. Primer s'optarà per les persones inscrites al servei, després per personal comunitari i finalment per l'extracomunitari.

stats