França

Un home dona una bufetada al copríncep Macron

Un home agredeix el cap d’estat en la campanya encoberta per a les presidencials

3 min
El president de França, Emmanuel Macron, aquest dimarts

ParísQueda pràcticament un any, però Emmanuel Macron ja està en plena campanya per a les eleccions presidencials de l’abril i el maig del 2022, en què es jugarà la reelecció. La setmana passada el cap d’estat francès va iniciar el que els mitjans del país han batejat com el tour de France: una sèrie de visites, arreu del territori de la República, que Macron farà de forma intermitent durant un mes per "prendre el pols" al francesos. I, precisament, ha sigut quan sortia de l’escola d’hoteleria de Tain-l'Hermitage (a la regió d'Alvèrnia-Roine-Alps) i ha anat a saludar els ciutadans que l’esperaven a fora, que un home ha aprofitat per clavar-li una bufetada. Ràpidament, els guardaespatlles han allunyat el president de la zona i s’han abraonat sobre l’agressor. Just abans de l’incident, l'home ha cridat "À bas la Macronie!" [Fora el Macronisme]. També ha pronunciat l'expressió "Montjoie Saint Denis", un antic crit de guerra dels exèrcits del regne de França que avui en dia s’associa a militants de l’extrema dreta. La policia ha detingut l'agressor i un altre home, tots dos de 28 anys, que podrien enfrontar-se a tres anys de presó i a 45.000 euros de multa.

Malgrat tot, el president francès ha continuat saludant la resta de ciutadans amb total normalitat. Fins i tot, l'alcalde de la població, que ha acompanyat el mandatari durant la visita, ha assegurat a la cadena France Info que Macron, al veure que l’agressor era a terra i els guardaespatlles l’estaven retenint, ha dit: “Deixeu-lo, deixeu-lo”. L’Elisi també s’ha afanyat a treure ferro al cas i ha matisat que un ciutadà simplement “ha intentat colpejar” el cap d’estat. De totes maneres, en les imatges que s'han difós a través de les xarxes socials fa la impressió que l'home efectivament ha arribat a tocar-li la cara.

Hores més tard, en declaracions al diari Dauphiné Libéré, Macron ha dit que cal "relativitzar" l'incident, que veu com un "fet aïllat". "No deixem que individus ultraviolents s'apoderin del debat públic. No s'ho mereixen", ha dit el president, i ha afegit: "Cal respectar els càrrecs de la República. En aquest combat mai no cediré".

D’aquesta manera, Macron no ha volgut perdre ni un moment l’aura de cap d’estat que l’ha envoltat durant tota la legislatura i també durant aquests dies de visites a diferents pobles turístics de postal. Segons apunten diversos mitjans francesos que citen fonts de l’Elisi, Macron, en un context de reobertura progressiva de la restauració i molts locals d’oci i cultura, es vol amarar de “positivisme” i vol evitar baixar a l’arena política i dialèctica com un presidenciable més. Per això, malgrat l'incident, el mandatari ha mantingut l'agenda prevista i se n'ha anat a reunir amb propietaris de restaurants de la ciutat de Valença, enmig d'un gran desplegament policial.

Pensant en la reelecció

La gira de Macron per França va començar la setmana passada i es preveu que s'allargui durant tot el mes de juny, amb un parell de desplaçaments cada setmana a diferents zones del país. Oficialment, el seu objectiu és conèixer de primera mà com afronten els francesos la fi de les restriccions imposades a causa de la pandèmia de covid-19, i per això s'està reunint amb alguns dels sectors més afectats per l'aturada de l'activitat econòmica dels últims mesos, com la restauració, el turisme o el comerç. Però, a deu mesos d'una nova cita amb les urnes, aquest tour té un clar regust electoralista.

De fet, els dies 20 i 27 d'aquest mes se celebraran eleccions regionals i departamentals a França, una cita en la qual Macron s'hi juga més aviat poc (el seu partit, La República en Marxa, té molt poca presència territorial i, per tant, no s'espera que hi obtingui grans resultats) però que s'interpreten com un termòmetre de la força de l'extrema dreta al país: un bon resultat del Reagrupament Nacional podria reforçar la seva líder, Marine Le Pen, de cara als comicis de la primavera. La líder ultradretana, que ja va ser la rival de Macron a la segona volta del 2017, apareix com la principal rival de l'actual mandatari en aquestes eleccions, i des de fa alguns mesos moltes enquestes la situen fins i tot com la candidata amb més intenció de vot.

Aquest dimarts Le Pen ha qualificat d'"intolerable" l'agressió a Macron i ha dit, a través de Twitter, que "el debat democràtic pot ser dur, però no ha de tolerar en cap cas la violència física".

stats