Política 24/03/2019

"Sí es pot" i il·lusió, els crits de guerra de Demòcrates per aconseguir la majoria

Espot reitera la voluntat que sigui una campanya de propostes i "positiva" en la que ells volen defensar el seu projecte

M. F.
5 min
Xavier Espot, el candidat de Demòcrates, donant el tret de sortida a la campanya a la Massana / M. F.

La Massana"Il·lusió" ha estat la paraula més sentida en les diferents penjades de cartells que ha fet Demòcrates aquest diumenge. La 'ruta' ha arrencat a la Massana, curiosament l'única de les parròquies on DA no presenta llista territorial. El candidat a cap de Govern de la formació, Xavier Espot, ha destacat que han volgut "reafirmar que malgrat" no hi fan llista "no renuncien" a la implantació a la Massana d'on es presenten candidats en llocs destacats de la llista nacional. En aquest sentit, ha destacat els noms d'Ester Molné i David Montané "dos molt bons candidats" massanencs. A més a més, ha manifestat que començant a la Massana han volgut demostrar que "les persones" d'aquesta parròquia "compten" per a DA.

Espot ha destacat que vol encarar una campanya "positiva, de propostes i que no es fonamenti en l'atac o en desacreditar les propostes dels contrincants". En aquest sentit, ha subratllat que volen "encarnar" un projecte de "renovació " i molt pedagògic. De fet, volen incidir que presenten "el millor projecte per a Andorra i per als ciutadans". "Encarem la campanya amb molta il·lusió i sentint-nos molt acompanyats", ha remarcat, i s'ha mostrat convençut que la feina que puguin fer en els dies de campanya els durà cap a l'èxit. El fet que l'enquesta del CRES els doni com a favorits no els porta al triomfalisme, ja que Espot reconeix que no es poden "refiar" i que en tot cas serveix per "infondre'ls" més "optimisme i il·lusió". Quant a la lluita contra l'abstenció, ha dit que del que es tracta en aquesta campanya és "d'esperonar" la gent no només perquè voti Demòcrates, ja que encarna "el millor per al futur del país" sinó també perquè emeti el seu vot. A l'últim, i en les declaracions que ha fet a la Massana, no s'ha volgut pronunciar sobre el fet que Liberals hagi difós ja el seu programa aquest dissabte i s'ha limitat a dir que ells intentaran ser "escrupolosos" amb tot el que marca la normativa.

En aquesta enganxada a la Massana, Espot ha estat acompanyat pels candidats de totes les territorials i per membres de les llistes nacionals, a més de ministres com Jordi Cinca i Olga Gelabert.

Des de la Massana, la ruta demòcrata ha continuat cap a Ordino on ja els esperaven la llista territorial, liderada per Joan Martínez Benazet i Alexandra Codina. Martínez Benazet ha destacat que encaren aquestes eleccions amb "molta il·lusió" i que han confeccionat una llista "molt plural" amb persones de diferents àmbits de la parròquia, de diferents edats, ja que una de les suplents té 19 anys i el ventall va fins als seus 64, i en aquest sentit ha bromejat dient que ja és "gairebé de la tercera edat". A més, ha destacat que és "més que paritària", ja que hi ha tres dones i dos homes. "El lema ho diu tot, les persones compten", ha remarcat Martínez Benazet referint-se al projecte que volen defensar durant la campanya, que inicien amb la ferma voluntat "d'acabar guanyant".

Espot i els integrants de la llista d'Ordino, juntament amb Justo Ruiz i Roser Suñé. / M. F.

La comitiva de demòcrates s'ha dirigit des d'Ordino a Encamp, on Jordi Torres i Maria Marticella han estat recolzats per membres de les llistes nacionals, a més d'Espot, que ha fet tot el recorregut. Torres ha destacat que volen que aquesta sigui una campanya "de confrontació d'idees", ja que considera que Demòcrates té "un programa molt ben treballat" que volen defensar. La "il·lusió" també ha estat protagonista en les seves declaracions i ha afegit que pensen defensar el lema de la campanya 'Les persones compten' ja que volen estar "al servei de la ciutadania".

Els candidats de la llista territorial d'Encamp, juntament amb Carles Ensenyant. / M. F.

D'Encamp el recorregut de l'enganxada de cartells ha anat cap a Canillo. Allà, Meritxell Palmitjavila i Mònica Bonell han apel·lat també a la il·lusió. Palmitjavila ha remarcat que la llista està integrada, al capdavant, amb "dues dones amb més o menys experiència" però alhora hi ha "renovació" ja que hi ha persones noves que esperen que puguin aportar "empenta" per defensar el projecte durant la campanya, un període que volen acabar "amb èxit". En aquest sentit, ha refermat el compromís de Demòcrates de fer una campanya "positiva". Quant al fet que a la parròquia hi hagi dues llistes més, Palmitjavila ha manifestat que ho valoren "positivament" ja que demostra que "la democràcia funciona". Malgrat aquesta oposició, s'ha mostrat convençuda que puguin sortir "guanyadors".

Espot amb els candidats de la llitsa de Canillo, amb Landry Riba i Roser Suñé. / M. F.

Des de Canillo i passant pel Pas de la Casa, Espot ha anat fins a Sant Julià de Lòria, on la candidatura encapçalada per Carles Álvarez i Victòria Grau encapçalen una llista que haurà de combatre en una parròquia on hi ha un partit "hegemònic" com l'ha qualificat Álvarez. Malgrat tot, creuen que el fet de presentar una opció "renovada, moderna" pot fer que Sant Julià "recuperi el seu protagonisme" i en aquest cas es decanti pels Demòcrates. "Som una llista renovada i jove i amb moltes ganes de guanyar i fer la volta a Sant Julià", ha destacat Álvarez.

L'enganxada de cartells a Sant Julià de Lòria, amb la llista encapçalada per Carles Álvarez i Victòria Grau. / M. F.

Les parròquies centrals han estat el punt d'arribada de la ruta demòcrata. Primer hi ha hagut enganxada de cartells a Escaldes-Engordany, on hi era present també el cap de Govern en funcions, Toni Martí. Sílvia Calvó i Javier Giménez tindran el repte de fer uns bons resultats en una parròquia que és feu demòcrata i que a més és "casa" del fins ara cap del Govern i també del candidat. Calvó ha manifestat que presenten "amb il·lusió" un projecte "renovat" amb el qual volen arribar a "cada elector" tot i ser conscients que hi ha "molts electors" ja que són més de 5.000. El repte, ha manifestat, poder aportar els consellers necessaris per aconseguir "governar amb majoria". El fet de ser un feu demòcrata, ha afegit, és per ells una gran responsabilitat que afronten amb "serietat i rigor".

L'enganxada de cartells de demòcrates a Escaldes-Engordany. / M. F.

Des d'Escaldes-Engordany els candidats de les diferents llistes s'han dirigit al carrer de la Unió, on amb l'enganxada per part de la llista territorial d'Andorra la Vella s'ha donat per closa la ruta. Allà, Enric Tarrado i Marc Pons han rebut un gran suport que s'ha vist també amb la resta de llistes. Tarrado ha manifestat que "Andorra la Vella ha d'aportar molt" ja que es tracta d'una parròquia amb gairebé 8.100 electors i, per tant "és molt important" aconseguir una victòria en aquest territori. Per aquest motiu, creu que hauran de fer "un gran treball" i s'ha mostrat convençut de poder-lo fer ja que tenen "el millor projecte" i el "millor equip". Així, ha destacat que tenen una llista molt estructurada i que s'entén molt bé tal com intentaran demostrar durant la campanya. Els crits de "Sí es pot" han conclòs aquesta enganxada de cartells, com també ha clos totes les altres.

Espot saludant els caps de llitsa de la territorial d'Andorra la Vella, Enric Tarrado i Marc Pons. / M. F.
Caps de llista i simpatitzants de Demòcrates en acabar l'engaxanada de cartells a Andorra la Vella. / M. F.
stats