Política 17/06/2019

La pugna interna a DA pel pacte amb els liberals comença a Escaldes-Engordany

Fonts del partit assenyalen que una clara majoria està per l'acord per evitar el risc de perdre el comú

Joan Ramon Baiges
2 min
Martí i Espot. / ARXIU

Escaldes-EngordanyEscaldes-Engordany torna a ser el centre de la polèmica i un maldecap per a Xavier Espot perquè de moment és la primera parròquia on el debat sobre un possible pacte amb els liberals s'està convertint en un debat públic al carrer i on, segons algunes fonts, apunten a l'excap de Govern, Toni Martí, com un dels promotors contra aquest acord, igual com el que es va segellar per al Govern i que ha donat una quota de poder a L'A que per a un sector demòcrata, procliu a un acord amb terceravia, és excessiu.

Escaldes és territori conflictiu, tant per a DA com per a Liberals. L'executiva d'L'A, segons algunes fonts, ha quedat reduïda a poques persones després d'algunes baixes, tot i que fonts del partit asseguren que el comitè és prou ampli tot i les baixes que s'han produït, sobretot amb el trencament amb Josep Pintat, abans de les eleccions. Jordi Moreno Magallón és l'actual president.

Per la seva banda, Martí no amaga públicament la seva oposició al pacte amb els liberals i està disposat a plantar cara al mateix feu des d'on va començar la batalla que va liquidar el seu anterior partit, el PLA, per refugiar-se al comú i donar després el salt a la política nacional amb un notable èxit, com ho demostra la seva trajectòria, encara que repetir l'estratègia no assegura arribar al mateix objectiu. Es tractaria de controlar el comitè parroquial, que a la fi és qui decidirà si es pacta o no amb els liberals, i tenir al capdavant una persona afina, l'objectiu dels dos sectors.

No només Martí, els cònsols i alguns consellers comunals també estan contra el pacte, mentre que persones més proclius al Govern com Eric Jover o Sílvia Calvó ho veuen de forma diferent. Cert que hi ha divisió demòcrata. Però la majoria està per pactar amb els liberals. La qüestió és no tancar portes i evitar una nova victòria del PS a la parròquia escaldenca, com va passar el 7 d'abril. Fonts demòcrates afirmen que s'ha de ser realista i assegurar-se que DA mantindrà el comú i evitar el risc que suposaria una divisió de vots que clarament afavorirà el PS de Pere López. "No podem pensar amb prepotència i creure que guanyarem segur, s'han de tenir les idees molt clares", comenten les fonts.

Un dels problemes és que una majoria demòcrata no veu amb bons ulls la figura d'Higini Martínez-Illescas per la bel·licositat contra Demòcrates, però des de DA es fa una crida a la calma i es recorda que el comitè que ara presideix Núria Pons acaba de ser renovat i no s'ha pronunciat sobre aquest tema, i que fins al setembre hi ha temps. Però és certa l'existència de cert malestar que s'arrossega des del pacte amb Liberals, ja que Martí era partidari de la terceravia.

Fons de Demòcrates insisteixen que seran les executives locals les que prendran les decisions sobre el pacte. Per tant, sembla clar que un factor important és dominar els òrgans del partit que marcaran el rumb de la formació i decidiran si el pacte amb els liberals qualla també a les parròquies.

stats