Política 14/06/2019

La policia investiga suborns per part d'FCC per aconseguir obres a l'Amèrica Llatina

El cos té acreditat que un lletrat va usar la seva societat per cobrar a BPA 3,5 milions de dòlars (3,1 milions d'euros) per treballs d'intermediació a favor de la constructora

Ara Andorra
4 min
Oficina de Banca Privada d'Andorra. / ARXIU ARA

Andorra la VellaTé nou pàgines, va ser signat el 28 d'abril de 2010 a Madrid i reflecteix comissions del 4% per obra. La Policia d'Andorra indaga si el contracte que va signar la multinacional espanyola Foment de Construccions i Contractes (FCC) amb un advocat de Panamà va ocultar un esquema de pagament de suborns. Un mecanisme per fer-se amb adjudicacions públiques per valor de 434 milions d'euros a Panamà, Nicaragua, El Salvador i Costa Rica, segons dos recents informes confidencials dels investigadors del Principat a què ha tingut accés el diari El País i que ha publicat aquest divendres.

Segons aquesta informació, després de subscriure l'acord amb Maurici Cort, un lletrat espanyol amb nacionalitat panamenya, FCC va rebre set de les deu adjudicacions públiques recollides en els annexos del contracte. Les obres van sumar 434 milions d'euros i es van executar entre 2010 i 2014, segons les comprovacions fetes pel diari espanyol.

Gràcies a les gestions de l'advocat, FCC va aconseguir projectes a Panamà com l'hospital Luis Chicho Fábrega (127 milions d'euros), la seu del tribunal electoral (27,6), l'accés de la llera del Pacífic del Canal (187) –en consorci amb les firmes ICA i Meco– o la rehabilitació del pont Centenari (27,6). També va captar a Nicaragua l'execució del complex judicial central de Managua (13,8), el tram cinc de la carretera Longitudinal Nord d'El Salvador (31,2) i la millora de la ruta nacional 3 de Costa Rica (19,7).

Cort va ser condemnat l'any passat per un tribunal de Panamà a 48 mesos de presó per actuar com a intermediari d'Odebrecht, el gegant brasiler de la construcció que va protagonitzar la major trama de suborns d'Amèrica. La policia d'Andorra rastreja els seus moviments. El motiu: els quatre comptes que aquest lletrat de 49 anys va gestionar a Banca Privada d'Andorra (BPA) i on va cobrar fons milionaris de la constructora brasilera, segons els investigadors.

A més, els agents andorrans, continua la mateixa informació, analitzen la connexió entre FCC i Odebrecht i la figura de Cort com a nexe entre les dues companyies. I apunten a projectes on van participar les dues firmes, com la línia 1 del metro de Panamà. Un consorci d'Odebrecht i FCC va executar el 2010 aquesta obra de 1.500 milions d'euros. A més, la Fiscalia Anticorrupció d'Espanya també ha posat el focus sobre aquesta infraestructura en una investigació.

En el contracte signat el 2010 entre FCC Construcció i Cort es recollia una "retribució" del 4% per obra. L'advocat hauria cobrat 17,3 milions d'euros pels seus serveis. FCC Construcción va subscriure aquest acord, que va tenir una durada de tres anys. Cort no va aparèixer en el contracte. Sí que ho va fer la seva societat Arados del Plata SA, de la qual l'advocat té el 100% de les accions, i Juan Carlos Siekavica, un "testaferro" del lletrat, segons un informe de la policia del 3 d'abril.

"Els contractes no eren negociats pels signants. Es va contractar a Cort perquè facilitava els accessos i canals per obtenir les obres. Fins on jo sé no tinc constància que es fes alguna cosa dolenta. És normal contractar gent d'altres països com a interlocutors", assenyala un dels signants, avui fora de la constructora.

Tot i que el contracte es va signar a l'abril 2010, el document recull en el seu punt cinc que les parts –FCC i Cort– "han vingut col·laborant" abans i "estan interessades a continuar la seva col·laboració en el futur".

De fet, la policia té acreditat que Cort va usar la seva societat Arados del Plata SA per cobrar a BPA 3,5 milions de dòlars (3,1 milions d'euros) per treballs d'intermediació a favor d'FCC. El mateix Cort va justificar davant els gestors d'aquest banc que els diners procedien de la multinacional espanyola, segons una acta confidencial de la institució financera del 7 de maig de 2013. En el document, l'entitat dubta que els diners que Cort va moure a Andorra, blindat fins al 2017 pel secret bancari, fos d'ell.

Els dos informes de la policia andorrana sobre FCC formen part de la causa anomenada Operació Pernambuco. Les seves indagacions rastregen els milionaris suborns d'Odebrecht a desenes d'alts funcionaris, presidents i primers ministres de l'Amèrica Llatina a canvi d'adjudicacions d'obres.

FCC ha indicat a El País que cap dels seus directius i empleats està sent investigat a Andorra per aquest cas. I que els executius que van subscriure els contractes amb Cort han abandonat la companyia. "FCC no fa comentaris sobre investigacions judicials en curs de què no és part. FCC presta tota la col·laboració que li és requerida per òrgans judicials ", diu la constructora a un correu.

Cort va triar per dipositar els seus fons a BPA. El banc va obrir suposadament desenes de comptes a clients sense advertir la seva condició de persones políticament exposades (PEP), que és com es denomina en l'argot financer a aquelles personalitats que, per haver ocupat un càrrec públic, s'han de sotmetre a un control especial per prevenir el blanqueig.

La policia andorrana vincula en un informe del 4 d'abril les declaracions davant la Fiscalia Anticorrupció espanyola de Rodrigo Tacla, exadvocat de la constructora brasilera Odebrecht –protagonista de la major trama de suborns d'Amèrica– amb els pagaments d'FCC a l'advocat Maurici Cort .

En el marc d'una investigació del ministeri públic espanyol sobre adjudicacions d'FCC i Odebrecht a Panamà, Tacla va indicar que els pagaments (suborns) als fills de l'expresident de Panamà Ricardo Martinelli (2009-2014) es van canalitzar a través de la constructora espanyola mitjançant operacions de compensació (un sistema de blanqueig de capitals).

Segons l'informe de la policia: "Les manifestacions de Tacla tenen aspectes força interessants i de credibilitat respecte a la col·laboració de Cort com a pont de transaccions per ordenar pagaments de suborns a membres del govern panameny, adobs il·lícits, on tant la nostra investigació com les indagacions internacionals consideren que FCC tenia un paper rellevant. Les operacions no assenyalen directament a FCC. Al nostre entendre, pel que fa als beneficiaris finals, [la constructora espanyola] s'escuda o utilitza intermediaris i transaccions per compensació".

Tacla va exhibir a la Fiscalia Anticorrupció un correu de l'exdirectiu d'Odebrecht Luiz Eduardo da Rocha on aquest afirmava que alguns pagaments eren per a FCC per "compensació". Da Rocha va negar el juliol passat l'autoria d'aquests missatges.

Cort ha declinat contestar a El País. "Per imperi de llei i en atenció al secret professional al que estic obligat, no comento temes professionals en mitjans de comunicació ni a terceres persones", conclou l'advocat.

stats