Política 29/05/2019

Jover nega que la UE hagi lliurat l'acord marc

El Govern ha mostrat la voluntat per “continuar amb les negociacions” tot i que no ha volgut marcar un calendari

M. M. / M. P.
3 min
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la primera roda de premsa de consell de ministres. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaEn la primera roda de premsa posterior al consell de ministres, el ministre portaveu, Eric Jover, ha negat que la Unió Europea hagi posat sobre la taula l'anomenat acord marc on presumiblement s'establien les línies mestres de la negociació de l'acord d'associació així com les línies vermelles i que la Comissió Europea havia expressat la voluntat, públicament, que el document es pogués signar aquest mes de juny. Les declaracions de Jover desperten, com a mínim, confusió respecte a les paraules que aquest dissabte passat va dir el cap de Govern, Xavier Espot, on assegurava l'existència del document. De fet, Espot havia obert la porta a no signar-lo si no es respectaven totes les especificitats que reclama el Principat.

“No hi ha document ni hi hem tingut accés”, ha deixat clar Jover. El ministre portaveu ha reconegut que la Comissió Europea havia fet declaracions on parlava de l'acord marc, però ha assegurat que aquest punt no està en l'orde del dia de la següent ronda negociadora prevista per la setmana que ve. “El detall del document o la voluntat que hi havia al darrere no la sabem”, ha tornat a insistir Jover, que no s'ha volgut atrevir a dir si era simplement una rúbrica del que ja s'havia acordat fins ara o havia de mostrar el camí a seguir a partir d'ara. “Si arriba el document el valorarem i mirarem si ens convé i si considerem oportú ratificar-lo”, ha volgut tancar el tema.

Tot i això, Jover ha volgut deixar clar que la voluntat de l'executiu “és la de continuar amb el camí endegat el 2015 per assolir un bon acord d'associació” perquè “és una oportunitat important pel país”. Ha deixat ben clar que “el nou Govern continuarà negociant tenint en consideració les especificitats per buscar el millor encaix del país en el mercat interior”. El ministre portaveu ha volgut defugir de calendaris de cara a tancar tot l'acord perquè “no seria prudent” i perquè “és més important que urgent”.

D'aquesta manera, en el primer consell de ministres, que Espot ja va avisar que tractaria l'acord d'associació, el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, ha exposat davant l’executiu les línies d’acció i el posicionament d’Andorra amb els negociadors europeus i la documentació de la pròxima ronda negociadora prevista per a la setmana del 3 de juny, que se centrarà en l’evolució del marc institucional. A més, s'ha aprovat la composició de la delegació negociadora que estarà formada de manera permanent pel mateix Riba, per un representant del copríncep francès i un del copríncep episcopal, per l’ambaixadora d’Andorra davant de la UE, Esther Rabasa, i per un tècnic adscrit a la secretaria d’Estat. La resta de la delegació, variable en funció de l’àmbit de negociació, la completaran un diplomàtic de l’ambaixada, referents sectorials de diferents ministeris, un assessor de la secretaria d’Estat d’Afers Europeus competent i, si s’escau, un assessor designat per cada ministeri competent.

1,1 milions d'euros d'ajuts

La trobada ministerial també ha servit per donar llum verda a l'obertura de la convocatòria d'ajuts per a l'ensenyament superior de cara al curs vinent. El Govern aportarà, igual que l'any passat, un total de 1.100.000 euros per a les beques dels estudiants on no hi ha cap modificació dels ítems requerits per poder-hi accedir. Les persones interessades poden sol·licitar un ajut a l’estudi del 30 de maig al 28 de juny del 2019.

També s'ha aprovat un nou reglament de quota general de les autoritzacions d’immigració de residència i treball per compte propi, que contempla un total de 250 permisos nous. D'aquest total, 50 queden reservats per a professionals liberals i 200 són per a altres supòsits de residència i treball per compte propi. L'executiu ha argumentat aquesta nova emissió de quotes perquè gairebé s’han exhaurit totes les autoritzacions previstes en la darrera convocatòria, la qual cosa corrobora, argumenten, la necessitat que existia de regular aquest nou tipus d’autorització vinculada a la inversió estrangera.

Finalment, la sessió de consell de ministres ha validat la resolució d'emissió de deute públic que es va fer fa un parell de setmanes. Així, dels 100 milions que es van emetre s'han presentat sol·licituds per a 278.333.000 euros. L'adjudicació s'ha fet a prorrata de les seves peticions i sota condicions de retorn a divuit mesos a un rendiment del 0,75%. Aprovada la resolució de la subhasta, el Govern procedirà a emetre el certificat global registrat representatiu de la totalitat dels 100.000 bons que han estat subscrits i desemborsats per un import efectiu de 98.884.000 euros, i que serà remès al Common Depositary, una vegada autenticat per l'agent de pagaments, perquè es custodiï en els termes indicats en el referit certificat global registrat.

stats