Política 11/12/2019

Justícia regula la formació dels professionals de la mediació

Les sessions de negociacions amb la UE per a l'acord d'associació aniran des del 3 de febrer fins a l'11 de juny

A.s. / T.n.
4 min
El ministre portaveu, en sala de premsa. / T.N. (ANA)

Andorra la VellaEl Govern ha aprovat el reglament que desplega la llei de mediació i que impulsa la formació continuada dels seus professionals. En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, ha indicat que el reglament preveu que els professionals que desenvolupin l'activitat de mediació tinguin una obligatorietat de fer una formació continuada amb cursos que estiguin acreditats oficialment. També ha afegit que aquestes formacions es podran computar amb 15 hores anuals o 30 hores durant dos anys.

Segons ha explicat el ministre portaveu, aquest element permetrà garantir que aquest servei sigui sempre de la màxima qualitat. A més, el reglament també especifica els honoraris associats a la mediació. En aquest aspecte, Jove ha indicat que hi ha un element de llibertat de pacte dels honoraris però també se n'estableixen uns de fixes. Per una banda, 50 euros + IGI mensual per sessió en cas que el mediador sigui designat per la mateixa justícia. Per l'altra, 75 euros + IGI per la sessió informativa així com de la primera a la tercera sessió i 85 euros + IGI a partir de la quarta, en aquells casos en què siguin les mateixes parts les que designin a la persona mediadora.

Finalment, ha indicat que aquestes sessions tenen una durada d'una hora i mitja i que en el cas que una persona que participi en el procés de mediació, se li hagués obtingut el benefici de la defensa i assistència tècnica lletrada gratuïta, també es traduiria amb una assistència gratuïta del procés de mediació.

Campanya Nursing Now

El consell de ministres ha aprovat l'adhesió d'Andorra a la campanya internacional Nursing Now i la creació del grup nacional. Tal com ha informat Jover, la campanya té una durada de tres anys i està impulsada per l'Organització Mundial de la Salut, el Consell Internacional d'Infermers i Infermeres i el Burdett Trust for Nursing del Regne Unit. L'informe en què es basa destaca que apostar per la infermeria millora la salut de la població, promou l'equitat de gènere i té un efecte econòmic en la sostenibilitat dels sistemes sanitaris. El grup nacional Nursing Now que es crearà a Andorra, estarà format per un representant del Col·legi d'Infermers d'Andorra, un del ministeri de Salut, un d'associacions de pacients, un del SAAS, un professional de la salut no infermer, un representant de Bàtxelor d'infermeria de l'UdA, un alumne d'infermeria de segon curs i un coordinador. El grup serà l'encarregat d'elaborar la missió i els objectius de la campanya tenint com a referència el context andorrà.

D'altra banda, s'ha aprovat l'adjudicació dels treballs de condicionament de la unitat de cirurgia major ambulatòria de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, a l'empresa Coansa per un import d'1.106.148,11 euros, amb un termini d'execució de 36 setmanes. La despesa d'aquests treballs s'ha dividit en dos anys: 925,260,93 euros han entrat en l'exercici d'aquest 2019 i 180.887,18 euros aniran amb el pressupost del 2020. Tal com ha explicat el ministre portaveu, els treballs consisteixen en reformar i adequar els espais existents així com també d'una ampliació d'aquests espais.

Pel que fa a Salut, s'ha realitzat una actualització del calendari del pla de vacunacions sistemàtiques obligatòries. La modificació inclou la vacuna contra el rotavirus que s'ha d'aplicar amb dues dosis amb un marge de quatre setmanes entre els 2 i 3 mesos i la vacuna contra la malaltia meningocòccica invasiva causada per Neisseria meningitidis dels grups A, C, W135 i Y, que s'administrarà als 15 mesos i als 12 anys. Finalment, Jover també ha indicat que el ministeri de Salut vol informar que ja s'han adherit 49.400 persones a la via preferent, el que representa un 65% de la població total.

Comissió de transport

D’altra banda, el ministeri de Presidència, Economia i Empresa, encapçalat per Jordi Galalrdo, crearà una comissió de les línies de transport regular de viatgers amb l’objectiu de fer el seguiment de la implantació de la nova estructura, així com la detecció de possibles millores. El grup estarà format per un membre de cadascuna de les dues empreses adjudicatàries, cins membres dels ministeris competents, un membre de la Taula de Mobilitat, un representant dels comuns i un assessor de la plataforma MOU_T_B. També competent al ministeri presidit per Gallardo, el consell de ministres ha aprovat el decret del Programa estadístic relatiu a l’any 2020, descrivint les activitats del departament d’Estadística en el pròxim any.

Agenda de les negociacions amb la UE

Jover també ha explicat el calendari previst pel 2020 per a les negociacions amb la UE per a l'acord d'associació, que es preveuen entre el 3 i el 6 de febrer, el 23 i el 27 de març i del 8 a l'11 de juny. Les sessions del mes de setembre i desembre no tenen data, segons ha indicat el ministre portaveu, qui a més també ha explicat que es preveu organitzar una missió tècnica específica addicional sobre la lliure circulació de persones. Durant les sessions s'analitzaran 21 dels 25 annexos del cabal de la UE. En aquesta línia internacional, el Govern també ha aprovat l'obertura del consolat de França a Andorra a partir de l'1 de febrer del 2020.

Adjudicacions

El Govern ha aprovat l'adjudicació dels treballs de substitució de tres panells d'informació del trànsit situats a la cruïlla del pont que accedeix a la caserna de bombers de Santa Coloma, a la rotonda sud d'Encamp i a l'accés del túnel de les Dos Valires, que es trobaven obsolets per un import de 59.490 euros a l'empresa Sice amb un termini d'execució de setze setmanes.

En aquesta línia, també s'ha aprovat l'adjudicació dels treballs d'arranjaments a la CS-251 al Forn de Canillo a l'empresa Copsa per un import de 114.272 euros amb un termini d'execució de deu setmanes. Els treballs adjudicats són els referents a la refecció de cunetes de formigó, enderroc de pous i substitució dels tubs de drenatge d'aigües pluvials i passos d'aigua. Finalment, s'ha adjudicat a l'arquitecte Pere Espuga la redacció del projecte i la direcció de les obres d'ampliació del centre escolar de la Margineda amb un compromís inicial de 80.000 euros i amb un termini d'entrega de dotze setmanes.

stats