Política 03/05/2023

L'advocat de l'expresident de Mèxic vol sortir de la presó pagant els 100 milions que té bloquejats a BPA

Es troba empresonat per obtenció de recursos de forma il·lícita i delinqüència organitzada i té 110 milions de dòlars a BPA

ARA Andorra
1 min
L'advocat Juan Collado Mocelo.

Andorra la VellaRepresentants de l'advocat, Juan Collado Mocelo – advocat de l'expresident Raúl Salinas de Gortari–, que es troba empresonat negocien amb el govern federal el lliurament de 100 milions de dòlars dipositats en la Banca Privada d'Andorra (BPA), a fi d'aconseguir un acord i per afrontar en llibertat els processos penals que se li han iniciat a Mèxic per presumptes delictes d'operacions amb recursos de procedència il·lícita, frau fiscal i delinqüència organitzada.

Fonts pròximes a la defensa de Collado van informar que els fons dipositats a BPA ascendeixen a 110 milions de dòlars, dipositats entre 2005 i 2006, i segons les recerques en curs, presumptament es tracta de fons provinents de transferències il·lícites que es van disfressar d'operacions suportades amb els ingressos de Caja Libertad (que va canviar el nom a Libertad Servicios Financieros).

Collado Mocelo va ser detingut el 19 de juliol de 2019 durant una reunió amb l'exdirigent del sindicat petrolier Carlos Romero Deschamps. Segons el Ministeri Públic Federal, Collado va efectuar fraus i operacions amb recursos de procedència il·lícita en combinació amb els empresaris José Antonio Rico Rico, José Antonio Vargas Hernández, Roberto Isaac Rodríguez Gálvez i Tania Patricia García Ortega.

Al març passat, un jutge federal va dictar sentència condemnatòria de 15 anys de presó a José Antonio Rico Rico, ex president de Caja Libertad en considerar que es van aportar proves suficients per a declarar-ho culpable de delinqüència organitzada i operacions amb recursos de procedència il·lícita.

Sobre els recursos dipositats a Andorra i la negociació proposada pels representants de Collado, es va informar – a condició dede no revelar la seva identitat–, que alts funcionaris del govern federal no han donat resposta als plantejaments de l'advocat.

stats