Política 08/12/2022

L'ambaixador peruà a Andorra renuncia al seu càrrec en protesta pel cop d'estat al Perú

Óscar Maúrtua de Romaña, va presentar aquest dimecres la seva "renúncia irrevocable" davant "el cop d'estat" del president, Pedro Castillo

ARA Andorra
1 min
Óscar Maúrtua de Romaña.

Andorra la VellaL'ambaixador del Perú a Andorra i Espanya, Óscar Maúrtua de Romaña, va presentar aquest dimecres la seva "renúncia irrevocable" davant "el cop d'estat" del president, Pedro Castillo, en dissoldre el Parlament, va informar l'ambaixada. La dimissió de Maúrtua de Romaña, es produeix després que el president del Perú, Pedro Castillo, dictés aquest dimecres dissoldre temporalment el Congrés i instaurar un govern d'emergència nacional, hores abans que el Parlament debatés una moció de destitució en contra seva, que podria haver-li apartat de la prefectura de l'Estat.

A partir d'aquí, la crisi política es va precipitar al país andí; Castillo va abandonar el Palau de Govern amb rumb desconegut i el Congrés peruà va destituir el president i va citar a la vicepresidenta del país, Dina Boluarte, perquè juri com a nova cap de l'Estat. Maúrtua, en una carta dirigida al Ministre d'Estat en el despatx de Relacions Exteriors, César Landa, afirma que "després del cop d'estat produït en la data" posa en el seu coneixement la seva "renúncia irrevocable al càrrec d'ambaixador del Perú a Espanya, Andorra i davant l'Organització Mundial del Turisme (OIT), conforme a les meves conviccions democràtiques i al respecte per l'Estat de Dret".

La dimissió de l'ambaixador del Perú a Espanya s'uneix a les dimissions dels ambaixadors peruans davant l'Organització d'Estats Americans (OEA), l'ONU i els Estats Units. La decisió del fins avui president del Perú també va ser rebutjada per diversos ministres del seu Govern i la vicepresidenta del país, Dina Boluarte, qui va denunciar que la decisió Castillo constitueix un "cop d'estat".

stats