Política 31/03/2019

Andorra, reserva de la biosfera sigui quin sigui el nou Govern

Liberals defensa que el projecte per fer d'Andorra el primer país del món amb aquesta distinció és també una oportunitat per promocionar els productes autòctons

C. G.
3 min
El candidat a cap de Govern de L'A, Jordi Gallardo, conversa amb un ordinenc, aquest diumenge al migdia. / C. G.

OrdinoMalgrat estar en campanya electoral, Liberals d'Andorra i la llista de d'Acord d'Ordino no s'han volgut saltar el vermut del diumenge i han escollit precisament la parròquia ordinenca, i més concretament la plaça Prat del Call, per menjar i beure alguna cosa abans d'anar a dinar, i aprofitar per convèncer l'elector que també havia escollit aquest espai per gaudir del migdia de diumenge. L'emplaçament no s'ha escollit a la babalà, ja que L'A ha volgut parlar de medi ambient i del seu projecte per fer d'Andorra el primer país del món reserva de la biosfera per la Unesco. I Ordino és un "exemple de parròquia de creixement ordenat", on hi ha una planificació urbanística que està en harmonia amb el seu entorn, ha exposat el número 1 de la llista nacional, Jordi Gallardo.

Aquesta harmonia es vol ampliar a nivell nacional, gràcies a l'aval d'aquesta etiqueta de reserva de la biosfera. Liberals està decidit a tirar endavant un projecte que, "guanyem o estiguem a l'oposició, impulsarem", ha garantit Gallardo. El liberal ha lamentat que les darreres dues legislatures no s'ha marcat un full de ruta clar en matèria de medi ambient i que aquesta proposta internacional pot ser el primer pas, perquè "traspassi el debat polític". A més de permetre que Andorra es converteixi en "referent".

Gallardo ha recordat que aquest projecte es va començar a gestar fa vuit mesos i que s'ha treballat amb experts assessors com Joan Huguet, impulsor de la candidatura de Menorca com a reserva de la biosfera, i Tomás de Azcárate, expresident del Consell Internacional del Programa Home i Biosfera de la Unesco. Ells han garantit que la candidatura té fonaments per tirar endavant, però a partir d'ara cal la implicació del sector públic, del privat i de tota la societat, ha reclamat Gallardo.

Des de Liberals, també defensen que el projecte de reserva de biosfera és una oportunitat per al sector primari, ja que tenir aquest reconeixement pot suposar un "impuls" a l'hora de promocionar els productes autòctons i de fomentar la indústria pròpia. Està comprovat l'impacte i el retorn que ha tingut en d'altres regions similars, ha explicat Gallardo, i també que donarà un plus extra al PIB, ha garantit.

Pel que fa a la candidatura paral·lela que està impulsant el comú d'Ordino, Gallardo ha plantejat que "la projecció internacional entre ser una reserva més, o ser el primer país del món, no té comparació".

L'Espai Columba, sense sentit

Pel matí, el número 2 de la llista nacional, Ferran Costa, ha assegurat que si guanyen les eleccions donaran "la importància que li pertoca a la Vall del Madriu-Perafita-Claror i als fallaires", així com potenciaran el romànic del país, "que no té res a envejar al de la Vall de Boí, perquè atregui turisme cultural". Costa ha lamentat que fins ara hagi quedat relegat a un segon pla.

Pel que fa a les últimes inauguracions del ministeri de Cultura, un cop convocades les eleccions, com són l'Espai Columba i el mapping de l'església de Santa Coloma, les ha catalogat com "accions atomitzades i fetes a correcuita, que no construeixen un relat identitari al voltant del romànic".

Finalment, ha promès que L'A establirà desgravacions fiscals per a les empreses que impulsin el mecenatge cultural promocionant o finançant activitats culturals i artístiques. A més, es promourà la contractació d'artistes i talents locals, s'habilitaran espais públics de desenvolupament creatiu i es dotarà a les associacions culturals de les eines necessàries per gestionar esdeveniments i infraestructures culturals.

stats