Política 20/05/2019

Els liberals incorporen Filloy i Canals al Govern

Espot comunica els noms dels ministres del primer executiu paritari

Joan Ramon Baiges
2 min
El gerent de l'Acoda, Víctor Filloy, conversa amb el cap de Govern, Toni Martí, en un acte recent. / M. T. (ANA)

Andorra la VellaLiberals d'Andorra ja ha completat les caselles que li faltaven per ocupar com a nous ministres del Govern tripartit amb DA i Ciutadans Compromesos. Les incorporacions que el partit acaba de decidir aquesta nit de dilluns són les del gerent de l'Associació de contractistes, Víctor Filloy, com a ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut; i l'exdirectora d'operacions de Saetde, Verònica Casals, que s'incorporarà al Govern com a ministra de Turisme, en substitució de Francesc Camp.

L'A tindrà quatre ministeris. Jordi Gallardo serà el nou ministre de Presidència, Economia i Empresa, i Judith Pallarés –com va avançar l'ARA– es queda Funció Pública.

Els nomenaments suposen canvis al grup parlamentari liberal amb l'entrada d'Eva López per cobrir l'escó que deixa buit Gallardo, mentre que Ferran Costa serà el president i es converteix en el màxim responsable del grup.

D'aquesta manera Liberals tanca la quota que tenia assignada a l'executiu. Filloy ja té experiència en l'administració, ja que va ser secretari d'Estat d'Esports i Joventut durant quatre anys.

Casals, com a responsable de la societat que gestiona Pas de la Casa-Grau Roig, coneix el sector del turisme.

Per part de DA, Maria Ubach repetirà finalment com a ministra d'Exteriors, mentre que es confirma la incorporació de la directora de l'escola andorrana i consellera comunal Ester Vilarrubla com a ministra d'Educació, tot i les reticències inicials que havia mostrat. També estan adjudicats els ministeris de Cultura i Esports, que ocuparà Sílvia Riva, exconsellera demòcrata fa dues legislatures.

Els ministeris que tenen nom confirmat des de fa dies són els de Finances, amb Eric Jover; Joan Martínez Benazet serà el màxim responsable en matèria de Salut, mentre que Jordi Torres i Sílvia Calvó repeteixen a Ordenament Territorial el primer, i Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat la segona. Qui es convertirà en el ministre de Justícia i Interior (Ciutadans Compromesos) serà l'advocat Josep Maria Rossell.

El Govern ha confirmat en un comunicat aquesta nit la composició del nou gabinet que liderarà Xavier Espot. A més, ha afegit que el Govern comptarà amb com a mínim un secretari d'Estat directament adscrit al cap de Govern, el d'Afers Europeus: Landry Riba.

Finalment, Ester Fenoll serà la secretària general del Govern, Guillem Casal Font el cap de Gabinet del cap de Govern, i Maria Marina Amat la cap de Protocol.

Totes elles i tots ells juraran o prometran el seu càrrec aquest dimecres, a les 12 hores, al foyer de l'Auditori Nacional d'Ordino, llevat de Sílvia Riva que, per motius professionals, assumirà el càrrec de ministra de Cultura i Esports en les pròximes setmanes. Entretant les competències d'aquest ministeri seran assumides transitòriament pel cap de Govern.

stats