Política 10/05/2018

Liberals proposa regular l'accés dels parlamentaris a la informació sensible

El grup considera que l'INAF, l'AREB i la Uifand s'han convertit en "caixes negres"

E. J. M.
2 min
Els consellers generals liberals Judith Pallarés i Jordi Gallardo conversen amb un periodista. / E. J. M.

Andorra la VellaEl grup parlamentari liberal (GPL) entrarà a la Sindicatura la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació que reguli com els consellers generals han de poder accedir a informació qualificada de "sensible" i "classificada". El president del GPL, Jordi Gallardo, ha recordat que, durant la legislatura, el grup ha rebut moltes negatives a rebre informació, amb l'argument que és "confidencial". De fet, Gallardo ha qualificat de "caixes negres d'accés a la informació" organismes com l'INAF, la Uifand i l'AREB, que sistemàticament han rebutjat les demandes dels liberals. "És la legislatura durant la qual més vegades ens han dit que no", ha subratllat. El conseller ha posat, com a últim exemple, que la setmana passada l'INAF no va respondre la petició de l'organigrama i dels sous del personal requerida pel GPL.

La consellera Judith Pallarés ha puntualitzat que l'actual reglament de funcionament del Consell General –actualment en procés de revisió– estableix que els consellers poden fer demandes d'informació i com se'ls ha de respondre, però el text és molt anterior a la creació d'organismes com l'AREB, l'INAF i la Uifand. Les institucions s'han negat reiteradament a entregar informació, sobretot relacionada amb el 'cas BPA' –per això el GPL ha abandonat la comissió especial de vigilància i prevenció per a l'estabilitat financera–, argumentant que es tracta d'informació reservada. Gallardo ha explicat que els organismes "fan la seva interpretació" i, per tant, s'han d'aclarir "els dubtes", "resoldre el buit legal" i evitar "el bloqueig del control de certes institucions", permetent l'accés als consellers generals a qualsevol informació. La llei establirà els criteris d'accés a la documentació requerida, i en garantirà la confidencialitat.

Paper clau de la Junta de Presidents

En tot cas, Pallarés ha puntualitzat que "tota la informació ha de ser pública, però si afecta els interessos de l'Estat i la seguretat nacional, la Junta de Presidents ha de determinar què és o que no és informació classificada". La Junta de Presidents haurà d'especificar com els consellers generals han de tenir accés a les dades confidencials. En tot cas, la proposició de llei també preveu algunes excepcions, com informació relacionada amb els coprínceps o la justícia, a les quals no s'hi tindrà accessibilitat.

Els liberals esperen que la resta de grups, el demòcrata inclós, acceptin la presa en consideració de la proposició de llei, que es discuteixi en comissió i que s'aprovi durant el que queda de legislatura.

stats