Política 09/01/2018

Els liberals titllen el projecte de pressupost de "preelectoralista"

El grup critica que s'han previst una trentena de noves contractacions que no estan justificades

E. J. M.
3 min
Els consellers generals liberals Judith Pallarés, Jordi Gallardo i Ferran Costa, aquest dimarts.

Andorra la VellaUn pressupost "desgastat, continuista, sense empenta, que no respon a les necessitats reals, sinó que és preelectoralista". Així ha definit el grup parlamentari liberal (GPL) el projecte de llei de pressupost per al 2018 presentat pel Govern. El que els tres consellers del GPL troben més escandalós és que s'ha previst la creació d'una trentena de noves places de treball a l'Administració, justament en un moment en què s'està reformant la Funció Pública i es reclama posar fre en la despesa de personal. "Això és cinisme", ha qualificat el president del grup, Jordi Gallardo.

El fet que sigui un pressupost que no faci un esforç de contenció per complir la Regla d'or l'any 2019, que augmenti el dèficit i l'endeutament de l'Estat, que no aporti cap novetat, que continuï amb projectes recurrents que s'han quedat enquistats, mentre d'altres propostes "estrella" han quedat descartades, que augmenti la plantilla pública sense justificació i que no respongui a les necessitats socials de la ciutadania, segons els arguments liberals, ha portat el GPL a presentar una esmena a la totalitat al pressupost, que es debatrà aquest dijous al Consell General. "El pressupost no inclou projectes d'impacte directe per a la recuperació econòmica, estan pensant més en acabar la legislatura que en l'economia productiva i les necessitats socials", ha conclòs Gallardo.

A més de l'esmena a la totalitat, els liberals també han presentat 70 esmenes a l'articulat del projecte de llei. Moltes d'elles fan referència a congelar les noves contractacions (no la cobertura de vacants ni l'ampliació de la plantilla dels cossos especials, sinó les noves places no justificades) previstes en diferents ministeris. Amb tot, Gallardo ha aclarit que no s'especifiquen quines són les noves places, sinó que es dedueixen per l'augment de les partides sense cap memòria explicativa (quan és obligatori per llei). "La Funció Pública creix fins a límits insostenibles", ha advertit el president del grup liberal. "Això es una clara voluntat electoral", ha afegit. En canvi, els liberals sí demanen, via esmena, la contractació d'un nou perfil professional: la d'un professional de la psicooncologia.

Una altra petició en l'àmbit de la salut és la de contractar una auditoria de clima laboral del SAAS, ja que tenen la certesa que en alguns departaments hi ha "mal ambient".

Quant a educació, els liberals suggereixen més formació de llengua anglesa per al cos docent.

Pla de xoc per al Pas de la Casa i fomentar el transport públic

Gallardo també ha exposat que una de les esmenes presentades reclama un pla de xoc per reconduir la imatge del Pas de la Casa i posar fre a les actituds incíviques i la manca de convivència entre veïnat i turisme. El GPL proposa destinar 250.000 euros per dissenyar un pla integral que inclogui senyalització, mobiliari, serveis i accions conjuntes entre comerciants, el Govern i el comú. A més, també considera necessària una nova comissaria amb agents fixos. "Seria un primer pas, ja que el Pas de la Casa és un important motor econòmic, però es deteriora i manquen proactivitat i accions concretes".

Una altra mesura proposada via esmena és la del foment de l'ús del transport públic. La consellera Judith Pallarés ha argumentat que no es pot incentivar només la compra de vehicles elèctrics via subvencions, ja que així només s'impulsa el transport privat, i ha considerat que cal rebaixar les tarifes del transport públic perquè l'utilitzi més gent. De fet, Pallarés ha defensat un pla de renovació del transport públic que inclouria l'abaratiment del preu del bitllet, el reforç d'algunes línies i la modernització del servei.

Relacions amb el Regne Unit

Pallarés també ha exposat que una de les esmenes demana que s'intensifiquin les relacions diplomàtiques amb el Regne Unit, ja que si d'una banda es treballa en l'acostament a la Unió Europea (UE), d'altra banda no s'ha d'oblidar que el Brèxit serà una realitat. "Hem d'obrir una nova perspectiva, de la mateixa manera que hi haurà ambaixador a Berlín", ha dit. Els liberals suggereixen nomenar un ambaixador no resident per no haver de mantenir una seu diplomàtica al Regne Unit.

Promoció del patrimoni Unesco, del romànic i dels joves esportistes

Finalment, també hi ha esmenes liberals que volen pal·liar "el menysteniment pel patrimoni del país" i "la política erràtica del ministeri de Cultura", segons paraules del conseller Ferran Costa. El GPL reclama dissenyar projectes específics per valoritzar i difondre els dos béns culturals que són patrimoni de la humanitat de la Unesco, la vall del Madriu-Perafita-Claror i les falles, i tot el patrimoni romànic. "El Govern no ho aprofita, i això que sempre parla de diversificar el turisme", ha argumentat.

Quant a l'esport, Costa ha explicat que els liberals volen que les beques ARA s'ampliïn als joves esportistes, a les promeses, perquè puguin desenvolupar una carrera. També consideren que les quantitats econòmiques que s'atorguen a les beques ARA per als esportistes ja consolidats s'han d'augmentar.

stats