Política 06/06/2019

López creu que el número de ministres i secretaris d'Estat és una “veritable ofensa cap als ciutadans”

Terceravia considera que els nomenaments són la mostra del "cost" que suposa un govern de coalició

M. F. / J. R. B.
3 min
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López. / M. F.

Andorra la VellaEs tracta d’un número “absolutament excessiu” i és una “veritable ofensa cap als ciutadans”. Amb aquesta contundència s’ha manifestat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, sobre la composició del nou Govern, que estarà integrat per dotze ministeris i dotze secretaries d’Estat, tal com es va informar aquest dimecres. López considera que aquest número tan elevat de secretaris d’Estat respon més “a donar llocs a persones molt vinculades als respectius partits” (Demòcrates i Liberals d’Andorra) que conformen el Govern de coalició que no pas “a una necessitat real”.

D’aquesta manera, el cap de l’oposició creu que quan un Govern compta amb dotze ministeris, que és el màxim que permet la llei, no hauria d’haver-hi la necessitat de tenir tants secretaris d’Estat, ja que ha incidit en el fet que la funció d’aquests és cobrir alguna parcel·la que el ministre no pugui assumir o una àrea quan es tracta de ministeris molt amplis. Així, creu que en el cas de l’executiu actual no s’està davant aquesta circumstància i que fins i tot “en alguns ministeris el ministre i el secretari d’Estat tenen la mateixa funció", amb la qual cosa hi veu una “duplicitat absoluta” de les tasques.

“Pensem que els límits estan excedits”, ha remarcat López, recordant que aquest serà l’executiu amb més ministres i més secretaris d’Estat i considera la “suma ofensiva”. En aquest sentit, ha recordat que la primera composició del Govern del PS va comptar amb sis ministres i nou secretaris d’Estat i que quan es va nomenar un ministre de Turisme es va destituir la secretària d’Estat que assumia aquesta funció, i que havia estat nomenada al principi. A més, ha recordat que Andorra és un país petit i que hi ha “moltes competències” delegades als comuns, amb la qual cosa amb dotze ministeris “queda bastant cobert” el ventall de feina que hi ha a l'executiu sense la necessitat de nomenar dotze secretaris d’Estat més, una xifra que, a més, temen que pugui incrementar-se.

Quant a la despesa que això pugui suposar, ha destacat que és “evident” que hi haurà un increment respecte de la legislatura passada i que quan tot l’executiu estigui conformat faran una demanda d’informació per quantificar el cost d’aquesta composició.

Pregunta de Pintat

Igual de contundents s'han mostrat des de terceravia. El president del grup parlamentari, Josep Pintat, ha parlat de saturació de persones i ha considerat "excessiu" els nomenaments per part del Govern. De forma irònica s'hi ha referit al "cost que suposa tenir un govern de coalició", en relació al nomenament de ministres i secretaris Estat. Aquests últims rebran un sou brut de 4.800 euros mensuals, el que suposa 57.600 euros en total.

En aquesta línia, Pintat ha anunciat que el seu grup entrarà una pregunta escrita al Consell General per conèixer la despesa que suposarà per a l'Estat aquests alts càrrecs, "que està molt clar que creixerà amb la designació de càrrecs polítics; és el cost que haurem de pagar pel tripartit", ha subratllat el conseller general lauredià.

Terceravia vol que l'executiu expliqui perquè hi ha la necessitat de "contractar tantes persones, el que provocarà una saturació de feina com va passar en la darrera legislatura", i ha assenyalat que volen la resposta per escrit perquè hi quedi constatació. Pintat no ha amagat el seu disgust per l'anunci del Govern de designar aquests secretaris d'Estat "quan s'està al límit del nombre de ministres que marca la llei".

stats