Política 09/06/2020

López creu que ara és "el moment" perquè Costa doni explicacions sobre el seu sou

“La gestió dels grups no es pot fer des de la foscor", destaca el president del grup parlamentari socialdemòcrata

M. F.
3 min
El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, dirigint-se al president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López. / C. A. (ANA)

Andorra la VellaDesprés que hagi transcendit als mitjans de comunicació que el sou que percep el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, pot estar per sobre dels 6.000 euros mensuals, des de la bancada socialdemòcrata es considera que és “el moment d’explicar-se” i que Costa hauria de “fer un exercici de transparència i fer públics els imports i tota la documentació” sobre una qüestió que des del PS es considera que és “molt greu”, tal com l’ha qualificat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que ha afegit que estan “preocupats” per la “deriva d’opacitat” que s’està vivint des de fa “bastant temps” .

López creu que un cop aquesta informació ha transcendit el que ha de fer el president del grup parlamentari liberal és donar explicacions de manera pública i, de fet, ha manifestat que des del PS esperen “conèixer aquestes informacions” ja que ara “no és el moment d’amagar-se”. I han anunciat que aprofitaran la reunió que hi ha prevista dijous per tractar la rebaixa de sous al Consell General per demanar que Costa pugui donar aquestes explicacions. Quan tinguin aquesta informació, ha afegit, l’avaluaran i no descarten “demanar certes responsabilitats”.

La informació sobre el sou de Costa va transcendir fa alguns dies i aquest dimarts mateix Poble Andorrà publica que des del grup parlamentari socialdemòcrata no es descarta emprendre accions legals contra la consellera de Terceravia+Unió Laurediana+Independents Carine Montaner i contra la CASS per fer la divulgació d’aquest sou, que amb dietes podria superar els 6.000 euros. “El salari està molt per sobre del que cobren la resta” de persones amb les mateixes responsabilitats que Costa, ha lamentat López, afegint que “la gestió dels grups no es pot fer des de la foscor”, ja que aquest afer “pot arribar a posar en qüestió la gestió dels diners públics”.

I tal com s'ha assenyalat, precisament sobre els sous es debatrà dijous en una reunió en què, tal com ha explicat López, hi haurà dues opcions sobre la taula, la que planteja la majoria de rebaixar un 15% a tots els consellers generals i un 20% a la síndica i la que planteja el PS, que és un 25% per als presidents de grup i que els sous més baixos es rebaixin només un 5%. I és que tal com ha exposat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, s’entén que les circumstàncies no són les mateixes per a tothom, ja que hi ha consellers que només perceben el salari com a conseller i no desenvolupen cap altra feina i altres, en canvi, sí.

Publicació dels comptes dels grups parlamentaris

Per la seva banda, el grup parlamentari liberal traslladarà aquest dimecres una demanda a la síndica general perquè els comptes de tots els grups parlamentaris es facin públics de manera immediata. Segons els liberals, "la publicació dels comptes de tots els grups suposa un exercici de transparència que mostrarà la gestió que fa cada grup parlamentari dels fons que reben per part del Consell General i les retribucions que perceben els seus integrants". Des del grup liberal es considera que “revelar de manera transparent i global els comptes de tots els grups parlamentaris és la millor manera d’informar a la ciutadania de l'ús que es fa dels diners públics”.

Els liberals també sol·licitaran que des del Consell General es redacti un reglament que determini clarament quines retribucions dineràries poden rebre els consellers generals per part dels grups en funció de les atribucions i els càrrecs que ocupen. A més, han anunciat que entraran una esmena a la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació pública perquè els comptes dels grups parlamentaris hagin de ser públics i, d’aquesta manera, els ciutadans puguin saber amb claredat quines són les assignacions dineràries que els grups reben del Consell General i a què dediquen els diners.

En un comunicat posterior, des del grup parlamentari demòcrata han manifestat la seva adhesió a la petició de fer públics els comptes de tots els grups parlamentaris. Han manifestat que consideren que "mostrar de manera clara la gestió pressupostària dels grups és un acte de transparència necessari davant la nostra ciutadania, tenint en compte que es tracta de diners públics". A més, afegeixen s’alinea amb la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació pública, impulsada pels grups de la coalició.

Així mateix, manifesten compartir la proposta d’establir reglamentàriament quines retribucions dineràries poden rebre els consellers generals per part dels seus grups, en funció de les atribucions, el temps de dedicació i els càrrecs que ocupen. Amb l’objectiu de concretar més l’actual reglament del Consell General.

stats