Política 13/09/2019

Macron destaca que el tema de l'avortament compet als andorrans

Afirma que el seu paper no ha de ser el de "prendre decisions" per la ciutadania

T. N. / M. P. / M. F.
4 min
El copríncep francès, Emmanuel Macron, saluda als ciudadans durant la seva visita a Ordino. / T. N. (ANA)

Andorra la VellaLa seva visita al país és com a copríncep i, per tant, "no ha de prendre decisions" pel poble andorrà. És més, creu que la decisió sobre l'avortament és una qüestió que compet, i de manera interna, a les institucions del país. En aquests termes s'ha expressat el copríncep Emmanuel Macron en ser interpel·lat pels mitjans de comunicació sobre aquesta temàtica.

D'aquesta manera, ha manifestat que el Govern, "sobre la base dels compromisos que ha pres davant el poble", que es va "expressar" en les passades eleccions, pot "treballar" sobre aquesta temàtica. En aquest sentit, ha recordat que aquest tema va ser objecte de debat durant la campanya electoral. El govern francès, ha afegit, continuarà "acollint" als hospitals del país "les situacions que ho necessitin".

Amb aquestes paraules ha deixat en mans d'Andorra decidir sobre aquesta temàtica, defensant que la Constitució va ser votada el 1993 i que li consta que és "respectada". Malgrat tot, ha començat la seva resposta manifestant que "pensa" en les dones que viuen "aquesta situació amb molta consideració", remarcant que està molt "lligat" a les institucions i que és a Andorra en tant que copríncep, sent el seu paper el de vetllar per la independència del país.

A més, ha refermat el seu suport a Andorra en els seus reptes de futur i ha destacat el fet que s’hagi fet un pas cap a la “modernitat” tot preservant les “tradicions”. També ha manifestat que ostenta el càrrec de copríncep des de la “humilitat” i sent conscient de les arrels històriques de la figura. També ha insistit en què Andorra ha de defensar les seves especificitats en aquest camí cap a Europa en el que, ha dit, ell no ha d'"immiscir-se", més enllà del seu suport.

Aquestes manifestacions les ha fet durant el trajecte que ha fet aquest divendres a la tarda a les parròquies. El fet que gairebé portés una hora de retard sobre l’horari previst no ha impedit que el copríncep s’hagi parat a saludar les persones que l’esperaven al carrer Major d’Ordino, en el seu recorregut entre la Casa d’Areny Plandolit (on ha dinat) i el comú.

Com a la resta de parròquies, se l’ha pogut veure signant autògrafs i fent-se fins i tot fotografies amb els grups d’estudiants que cridaven “benvingut senyor Macron”. Un cop dins del comú, l’han rebut els membres de la corporació comunal, antics cònsols de la parròquia i membres dels quarts. El cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha esmentat les relacions entre Ordino i França en aspectes com el parc de les tres nacions i el fet que s’hagi tingut assessorament francès per al projecte de candidatura perquè la Unesco declari Ordino com a reserva de la biosfera. Al seu torn, Macron ha manifestat que està “molt tocat” per l’acollida que se li està donant al país, que ha vist una joventut dinàmica i també ha refermat l’aposta per l’ensenyament francès al país. També ha destacat la importància de les col·laboracions que Mortés ha comentat.

El copríncep francès junt amb la corporació ordinenca. / T. N. (ANA)

Des d'Ordino s'ha dirigit cap a la Massana, on les salutacions amb la gent han estat més ràpides. Durant aquesta visita s'ha pogut veure també un Macron molt proper i fins i tot el cònsol major, David Baró, ha hagut de fer de fotògraf per a una instantània del copríncep amb una dona. Baró ha esmentat els atractius de la parròquia, entre els quals l'esquí, evidentment, mentre que el copríncep s'ha tornat a referir als vincles entre Andorra i França.

Macron, fent-se fotografies amb les persones que l'han anat a rebre a la Massana. / M. P.
El cònsol major de la Massana, David Baró, escola el discurs del Copríncep francès. / M. P.

En arribar a Escaldes-Engordany també eren moltes les persones que l'esperaven tot i que la visita ja s'ha fet fora de l'horari escolar. Ja a l'interior de la casa comuna ha pogut saludar els antics cònsols i entre els quals el també excap de Govern, Toni Martí. En el seu discurs, la cònsol Trini Marín li ha recordat que Escaldes-Engordany és la més jove de les parròquies i entre els atractius ha destacat Caldea. Pel que fa al copríncep, ha fet esment a la joventut de la parròquia i que s'hagi preservat el patrimoni natural (exemplificat en la vall del Madriu-Perafita-Claror), tot i el desenvolupament econòmic, termal i comercial.

El Copríncep saluda a la ciutadania a la seva arribada a Escaldes-Engordany. / T. N.
Macron saluda a l'excap de Govern i excònsol d'Escaldes-Engordany. / T. N.

Per últim, durant la seva visita a Andorra la Vella s'han reproduït les mateixes imatges de Macron saludant els ciutadans. La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, li ha recordat que és una capital tot i que petita, "cosmopolita i europea" i ha reivindicat el treball que s'està fent per ser una parròquia "sostenible". També li ha recordat que és important que sigui a Andorra, ja que el país està immers en les negociacions amb la UE i és important el suport del copríncep. Per acabar aquesta visita als comuns, Macron ha fet referència a la història, al desenvolupament del turisme i el comerç i ha destacat que l'acord d'associació és "una oportunitat".

La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, rep al copríncep francès. / M. P.
El Copríncep francès, Emmanuel Macron, signa el llibre d'honor d'Andorra la Vella. / T. N.
stats