Política 12/09/2019

Macron, molt més que un simple polític

El copríncep francès, considerat molt brillant en els estudis, també va cursar filosofia i cursos d’assessor econòmic

Ara Andorra
2 min
El nou president de França i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron / EFE

Andorra la VellaEmmanuel Macron, el president francès més jove des de Napoleó, és molt més que un simple polític, filòsof, banquer i assessor econòmic. A banda, la seva vida personal també ha estat un dels punts centrals de la seva popularitat. El copríncep francès està casat amb Brigitte Trogneux i és padrastre i avi dels nets de la seva muller. Trogneux té 24 anys més i havia estat la seva professora de francès de l’adolescència.

D’orígens d’una família acomodada d’Amiens i fill d’un neuròleg i d’una pediatra, Macron va néixer un 21 de desembre de 1977. Considerat com un alumne brillant durant els seus estudis, va decidir cursar filosofia i formar-se com a inspector de finances, en contra del que dictava la tradició familiar, en què se suposava que havia de ser metge. A banda, també mostrava una gran passió pel teatre i el piano.

Abans de saltar a l’escena política, amb 24 anys ja es va convertir en militant del Partit Socialista però abans de tot, va treballar com a banquer d’inversió. El 2010, es va convertir amb assessor de François Hollande. Més endavant va ser nomenat secretari general adjunt a la Presidència i el 2014 ministre d’Economia, un càrrec que a la seva família no van entendre mai.

Trencant tots els esquemes, el 2016, sense haver deixat la seva cartera al govern, va crear el moviment En Marche, amb la intenció de superar les diferències entre l’esquerra i la dreta. Aquest posicionament el van catapultar cap a la presidència de França, conegut com el populista de centre.

Visita del copríncep francès

Macron començarà la visita a les set parròquies per Canillo a les 9.15 hores. A continuació baixarà a Encamp a les 10 i seguirà fins a Sant Julià, on hi passarà a les 10.45 hores. Està previst que a les 11.45 hores la síndica general faci una presentació de les màximes autoritats del país i que a les 11.55 hores hi hagi la trobada amb el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.

A continuació, procedirà a dinar al Museu Casa d’Areny-Plandolit d’Ordino, on a les 14.50 hores es desplaçarà fins al comú. Reprendrà la visita amb el comú de la Massana a les 15.45 i a les 16.30 hores està previst que arribi a Escaldes-Engordany.

Ja per finalitzar la visita, Macron assistirà al comú d’Andorra la Vella a les 17.15 i a les 18.30 hores pronunciarà un discurs a la ciutadania a la plaça del Poble. L'accés del públic s'obrirà des d'una hora abans i s'haurà de fer des de la zona dels ascensors panoràmics.

En aquesta parròquia, el bus comunal i el transport escolar veuran alterats el seu funcionament entre les 16.30 i les 19 hores perquè un tram de l’avinguda Príncep Benlloch estarà tancat. També des del comú han anunciat que pel dispositiu de seguretat, la cinquena planta de l’aparcament Centre Ciutat estarà tancada durant tot el divendres i l’accés al pàrquing des de la plaça Rebés també romandrà tancat entre les 16.30 i les 19.30 hores.

stats