Política 18/07/2018

L'oposició carrega contra el "malbaratament" de The Cloud i el PS demana dimissions

L'A presentarà una pregunta i una demanda d'informació per conèixer exactament què s'ha gastat fins a la data

M. T.
3 min

Andorra la VellaDesprés de conèixer-se la notícia de l'aturada de la construcció de l'edifici The Cloud, els partits de l'oposició han carregat contra el "malbaratament" que ha suposat el projecte des del 2014 i el fet que ja s'hagués constatat que no estava clar el contingut de l'immoble.

El Partit Socialdemòcrata ha qualificat la situació de "crònica d'una mort anunciada", perquè des de l'inici hi va haver un "ball d'usos, dates i imports que no augurava res de bo", tal com ha destacat la primera secretària de la formació, Susanna Vela. La consellera general Rosa Gili ha afegit que "el pla de negoci ja augurava aquest fracàs" i s'ha mostrat convençuda que, més enllà de la inviabilitat econòmica, el Govern ha aturat el projecte perquè "han constatat que no tenien ni idea del que hi posarien". El PS també ha posat de manifest que s'ha fet perdre el temps als empresaris de la construcció i ha lamentat que s'hagi enderrocat un edifici que per a molta gent era emblemàtic.

Per tot plegat, Gili creu que DA s'hauria de plantejar alguna dimissió, i en concret, ha demanat dimissions de tots els membres del Govern que van participar en la decisió de tirar endavant l'edifici emblemàtic. A més, ha demanat al Govern que no es prengui cap més decisió que comporti més malbaratament de recursos, tenint en compte que s'està a la recta final de la legislatura. Finalment, Gili i Vela han celebrat que "com a mínim s'hagi tingut la decència d'aturar el projecte", cosa que ha evitat que el pròxim executiu es trobés amb una "patata calenta".

D'altra banda, el grup parlamentari liberal ha expressat la seva sorpresa i malestar per la decisió. La consellera general Judit Pallarés ha dit que el Govern haurà de clarificar "la gran despesa que ja s'ha produït" així com el cost que està tenint el lloguer de les oficines d'Andorra Telecom després d'enderrocar l'immoble on es trobaven. Per això, aquest dijous presentaran una pregunta per tal que sigui contestada a la sessió de control al Govern del setembre, així com una demanda d'informació. En concret, demanen quin cost han suposat els concursos d'idees, els estudis, els plans estratègics i projectes encarregats respecte a aquest edifici, així com el cost de l'enderrocament i l'import que s'ha pagat fins a la data pels lloguers de l'oficina comercial d'Andorra Telecom.

El conseller general Ferran Costa ha lamentat que es tracti d'un altre projecte de DA que "acaba en no res", i ha afegit que no és seriós que diguin que la setmana vinent ja hauran decidit quina serà l'alternativa. "El que cal és posar-se a zero i mirar què cal fer, no improvisar", ha afirmat.

També el conseller general d'Unió Laurediana i Independents de la Massana, Carles Naudi, ha dit que està d'acord amb la decisió presa perquè considera que la rendibilitat de l'edifici "no s'aguantava ni amb pinces" i perquè es desconeixia el seu contingut. A més, ha criticat que després de tres anys de donar voltes al projecte i d'assegurar que costaria vora 40 milions d'euros, no s'hagin fet bé els estudis. El conseller ha lamentat que l'estudi estratègic que Andorra Telecom va encomanar i que recomanava tirar endavant aquest edifici i invertir en una operadora espanyola "al final resulta que no val per res". Amb tot, Naudi ha afegit que "és una gran pena", perquè ell no s'oposava al projecte, sempre i quan estigués "ben pensat i el contingut fos interessant".

Finalment, des de Socialdemocràcia i Progrés, el conseller general Víctor Naudi ha criticat que The Cloud no ha estat mai un projecte viable, i el fet que Andorra Telecom estigui en locals provisionals i hagi "gastat una quantitat de diners estratosfèrics". El secretari d'organització, Joan-Marc Miralles, ha afegit que ha estat un capritx "d'unes persones amb un ego desmesurat" i ha lamentat que s'hagin tirat a terra dos edificis històrics.

stats