Política 08/03/2019

Reivindicar el 8 de març però sense parlar de feminisme

Partits i polítics han apel·lat a través de les xarxes socials a la igualtat de drets entre homes i dones

T. Navarro
2 min
Primera marxa a Andorra per commemorar el dia internacional contra les violències envers les dones. / T. N.

Andorra la VellaSent vuit de març, Dia internacional de la dona treballadora, i estant a les portes de la campanya electoral, els partits polítics han volgut aportar el seu granet de sorra en la lluita contra el patriarcat a través de les xarxes socials. Encara que cap d'ells ha mencionat explícitament la paraula feminisme en les publicacions, tots han defensat la igualtat plena i l'eliminació de la violència de gènere.

El cap de llista de Demòcrates, Xavier Espot, ha fet un agraïment a totes les dones amb les que ha treballat al llarg de la seva trajectòria professional, que li han servit d'exemple i li han trasmès "la força i la sensibilitat alhora amb què afronteu els reptes que la vida us planteja". S'ha afegit "amb modèstia i admiració" a la crida de les dones i els homes "que volem treballar per la igualtat" i ha recordat una de les frases més famoses de Clara Campoamor, la diputada espanyola del Partit Republicà Radical que va lluitar per aconseguir el vot de les espanyoles durant els anys 30.

El candidat a cap de Govern de terceravia, Josep Pintat, ha repiulat un vídeo del compte del seu partit, on les protagonistes són les dones de la formació. Una veu en off femenina parla de "treballar la igualtat efectiva entre homes i dones i la igualtat professional". A més, afirmen que lluitaran contra les actituds sexistes, la violència de gènere i "potenciarem des de l'escola una coeducació real basada en el respecte".

El Partit Socialdemòcrata, al seu torn, ha fet pública una infografia en què defensen la igualtat "com a dret fonamental autònom", l'aplicació de protocols en els casos de violència de gènere o la presència de quotes en llocs directius.

A Twitter, el candidat a cap de Govern de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo, ha publicat una fotografia amb les dones que formen part de les llistes del partit. Dones "preparades per governar i contribuir a fer créixer Andorra".

En el cas de Progressistes-SDP, ha estat el seu president Jaume Bartumeu qui ha publicat un escrit on, en nom del partit, ha refermat el seu suport a les "polítiques que permetin superar les desigualtats de gènere". Fent esment a l'article 6 de la Constitució, que parla sobre la igualtat de totes les persones devant la llei, ha recordat que en el programa han proposat garantir la igualtat de gènere i la conciliació familiar, així com l'erradicació de "la violència de gènere i la violència domèstica i als infants". Per últim, ha esmentat totes les candidates que formen part de les llistes.

Des del compte oficial d'Andorra Sobirana també s'han sumat a les reivindicacions per al Dia internacional de la dona treballadora. "Creiem en l'educació en valors com a base de la creació d'una societat més justa, més humana i més solidària amb tots els ciutadans i ciutadanes", han explicat a través de les xarxes socials.

stats