Política 29/03/2018

Marsol, convençuda que es reconeixerà la capitalitat

Considera que el Govern serà "diligent" i treballarà "aviat" en una llei específica

Ana
2 min
La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, durant la roda de premsa d'aquest dijous. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaLa cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, s’ha mostrat aquest dijous “satisfeta” per l’informe del comitè de seguiment del Congrés dels Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa aprovat aquest dimecres a Estrasburg. La satisfacció de Marsol és tant pel fet que aquest informe reconegui “la situació que la democràcia a Andorra és efectiva” com que es reculli “la necessitat de dotar Andorra la Vella d’un estatus que reconegui la capitalitat”. Marsol s’ha mostrat convençuda que el Govern posarà fil a l’agulla i complirà aquesta recomanació.

La cònsol major ha recordat que el reconeixement de la capitalitat és una reivindicació que la corporació comunal ja ha plantejat en diverses ocasions, especialment durant la negociació de les lleis de transferències i competències, quan es va reivindicar que el fet que la capital tingués més població i que moltes persones hi treballin, obliga a donar molts serveis, la qual cosa comporta un cost que havia de ser compensat. “El reconeixement del Consell d’Europa confirma la posició d’Andorra la Vella” de tenir un estatus de capitalitat com el que tenen altres ciutats europees, ha manifestat. Per atendre aquesta reivindicació, Marsol ha destacat que es va defensar poder comptar amb més transferències o d’una llei específica que serveixi per dotar una partida concreta al pressupost de l’estat per aquest concepte.

La cònsol major d'Andorra la Vella ha recordat que la seva reivindicació no va ser recollida en el debat sobre les transferències i ara es mostra convençuda que el Govern serà “diligent”, com en d’altres ocasions, ha dit, amb les recomanacions dels organismes internacionals i “aviat” començarà a treballar en una llei que reconegui aquest estatus. Considera que la llei és una “bona fórmula”. A més, creu que aquest informe del Consell d’Europa “arriba en un bon moment” quan tot just s’estan debatent els canvis que cal fer a la llei de transferències arran de la sentència del Constitucional.

Davant les paraules del cap de Govern, Toni Martí, durant el debat sobre l’estat dels poders locals als petits estats que es va fer a Estrasburg i en què va manifestar que Andorra la Vella “no era ni Madrid ni París”, Marsol ha remarcat que “tampoc Andorra és Espanya o França” i que el Principat “sempre fa els deures” que li encomanen els estaments internacionals, per la qual cosa, en aquest cas passarà el mateix. De totes maneres, ha afegit que “insistiran” en aquest reconeixement.

A l’últim, ha posat en relleu que davant aquest informe la proposició de llei del PS d'organització i funcionament dels comuns “no té sentit” perquè “s’avala la democràcia” i fins i tot es parla “d’exemplaritat”. D’aquesta manera, ha remarcat que “no és necessària” aquesta proposició de llei i que espera “que no prosperi”.

stats