Política 12/12/2019

Marsol insistirà perquè el museu nacional es faci al Centre Històric

El Partit Socialdemòcrata+Independents incideix en què aposten per una conselleria d'Igualtat i Terceravia vol recuperar béns comunals com l'alberg

Ara Andorra
3 min
La cap de llista d'En Comú per Andorra la VElla, Conxita Marsol; el número nou, Gerard Menardia i el suplent Teodor Armengol. / DEMÒCRATES

Andorra la Vella"La cultura és molt important per a nosaltres, i ha quedat demostrat aquest mandat, en què hem incrementat les subvencions culturals un 5% anual”, ha manifestat aquest dijous la cap de llista d’En Comú per Andorra la Vella, Conxita Marsol, afegint que seran "insistents" amb l’opció que el futur museu nacional s’ubiqui al Centre Històric. “Seria un bon lloc”, ha defensat, tenint en compte que el museu “no ha de ser una instal·lació sobredimensionada”. Marsol ha recordat que s'està treballant en un concurs d’idees per als entorns de Casa de la Vall, i que hi hauria terreny per fer-hi un museu que seria un “referent per a la parròquia i per al país”.

Marsol ha defensat que la cultura “és cohesió social i fer poble”. “Volem continuar estant al costat de la cultura tradicional, la popular i la que ens arriba gràcies a la riquesa que ens aporten els nous ciutadans”, ha afegit, recordant diferents accions que s'han fet aquest mandat com la Setmana de la diversitat.

Finalment, la cap de llista d'En Comú també ha parlat del Castell de Sant Vicenç, “el gran oblidat” que En Comú per Andorra la Vella vol potenciar com a ruta de natura, així com per completar el recorregut cultural per Santa Coloma, juntament amb l’Espai Columba i l’església.

Igualtat

D'altra banda, des de la candidatura del Partit Socialdemòcrata+Independents d’Andorra la Vella s'ha defensat que és l’única que porta en el seu programa la creació d’una conselleria d’Igualtat. Una conselleria que es dotarà dels recursos necessaris “per donar resposta a tot tipus de desigualtat, discriminació, exclusió social, violència de gènere”, segons ha expressat la candidata a cònsol major, Dolors Carmona, que ha afegit que des del PS+I es considera que és una qüestió “que no està ben tractada”.

En aquest sentit, consideren que el de la igualtat és “un tema transversal”, i des del comú, com a “administració més propera” al ciutadà, i s’hi ha de donar resposta, ha explicat la candidata a cònsol major. La feina de la conselleria seria fer de “punt de connexió” i derivar les diferents temàtiques que li arribin, “i si hi ha temes que van més enllà de la política comunal, passar-ho al Govern” perquè tothom pugui tenir una resposta al seu problema, han detallat.

En aquest punt, Carmona també ha explicat que es treballarà per introduir la perspectiva de gènere “per evitar que hi hagi discriminacions, que encara avui en dia s’estan donant”, ha manifestat. Ara bé, “fer petites coses no serveix de res, cal fer una bona planificació” i així “fer taca d’oli, fer-la extensa per arribar a tot arreu”, ha afegit la candidata a cònsol major.

La cap de llista de PS+Independents de la capital ha expressat la seva sorpresa en relació a l’informe realitzat per Acció Feminista, ja que el PS ho porta "al programa, encara que no s’hi despleguen totes les accions”.

Béns comunals

A l'últim, la candidatura Terceravia+Independents d'Andorra la Vella ha anunciat que recuperarà els bens comunals que havien estat destinats a serveis socials, com l’alberg de la Comella, així com potenciar els equipaments com el Centre de congressos.

En aquest sentit, la candidata a cònsol major, Emi Matarrodona, ha explicat que la voluntat de Terceravia+Independents és “potenciar el turisme de congressos, un camp a explotar i no hi ha excuses, i així utilitzar el Centre de congressos al 100% de la seva capacitat”.

Pel que fa a l’antic alberg de la Comella, Matarrodona ha assegurat que s’aposta per continuar “fent un alberg en època de vacances escolars i poder instal·lar en aquest espai també una petita escola agrària, amb col·laboració amb Govern”.

stats