Política 08/07/2015

Martí veu "mala fe" en les crítiques de Bartumeu i li demana "responsabilitat col·lectiva"

El cap de Govern assegura que el president d'SDP "sap perfectament" que és un error que Espanya consideri Andorra un paradís fiscal i li replica que la baixada dels ràtings és conseqüència de la crisi de BPA

3 min
Toni Martí en una imatge d'arxiu

El cap de Govern, Toni Martí, ha respost aquest dimecres al president de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, que aquest dimarts va culpar el Govern de la baixada dels ràtings i de la inclusió d'Andorra a la llista de paradisos fiscals de la Unió Europea. Martí ha dit a l'ANA que les declaracions de Bartumeu "són de molt mala fe", tenint en compte que tant el ministre d'Hisenda espanyol com l'ambaixador ja han reconegut que és un error que Espanya consideri Andorra un paradís fiscal i perquè en la baixada de les qualificacions tant del país com de la banca "hi va jugar molt la crisi de BPA". Per aquest motiu, el cap de Govern considera que Jaume Bartumeu "vol posar polèmica on no n'hi ha, i on en canvi hi hauria d'haver reflexió, serenor i responsabilitat col·lectiva" davant d'una situació que "és greu".

En declaracions a l'ANA, el cap de Govern ha reconegut que les agències de qualificació van baixar el ràting pel fet que l'afer BPA és "un tema seriós", i que "era d'esperar", però ha afegit que això "no canvia en res la nostra política d'obertura, de cooperació internacional i de màxima transparència".

Pel que fa a la llista de paradisos fiscals, Martí ha afegit que Jaume Bartumeu "sap perfectament" que és un error que Espanya inclogui Andorra dins dels països opacs, i que li consta que s'estan fent totes les gestions per tal que la Unió Europea reconegui aquest error.

Així, davant de les crítiques, Martí ha admès que la situació "amoïna" però que el Govern intenta ajudar l'AREB a buscar una solució llançant missatges tranquil·litzadors, defensant les institucions i tirant endavant les reformes.

A més, Toni Martí ha aprofitat per recordar que Manuel Valls va defensar l'actuació del Govern en la crisi de BPA i que, per tant, vol suposar que Bartumeu "no tindrà la gosadia de criticar també les paraules del primer ministre francès". Per tot plegat, Martí ha reconegut que "fa molts anys que ens coneixem", ha remarcat que Bartumeu "a vegades té sortides una mica pintoresques", i li ha demanat "serenor, reflexió i responsabilitat col·lectiva" davant d'una situació que "és greu".

Cinca assegura que la llista de paradisos fiscals de la UE està obsoleta

De la seva banda, el ministre portaveu, Jordi Cinca, també ha contestat al president d'SDP assegurant que la pròpia OCDE va reconèixer que la llista de paradisos fiscals de la UE no respon a la realitat del moment perquè és un recull de llistes nacionals i els mateixos països han admès que moltes d'elles estan obsoletes i no actualitzades. Cinca també ha negat que aquesta llista pugui afectar la negociació de l'acord d'associació amb la UE, i ha acusat Jaume Bartumeu de "no tenir la neutralitat suficient" i de fer "comentaris pintorescos lligats a la política de baixa volada".

El portaveu respon al PS que el Govern "no està regalant cap terreny"

Pel que fa a les crítiques del primer secretari del Partit Socialdemòcrata sobre la cessió de l'antiga caserna dels Bombers a Andorra Telecom, Jordi Cinca ha deixat anar que aquesta qüestió ja s'ha explicat al Consell General però "com que ara David Rios no està al Consell, potser no els segueix". En tot cas, el ministre ha assegurat que, de la mateixa manera que quan es van utilitzar els 40 milions d'euros de les reserves d'Andorra Telecom per evitar generar nou endeutament "el Govern no va agafar a ningú diners sinó que ja eren del Govern", en el cas de la caserna és el mateix. Així, Cinca ha dit que se cedeixen els terrenys a una empresa 100% del Govern per desenvolupar un projecte que és d'interès general, i que per evitar "idees rebuscades com aquesta", en cas que no s'acabi desenvolupant el projecte, el terreny tornaria al Govern.

stats