Política 28/09/2018

Martí alerta que els darrers 25 anys el món "ha retrocedit" en algunes "fites" democràtiques aconseguides

El cap de Govern pronuncia un discurs a l'assemblea general de les Nacions Unides

Ana
2 min
El cap de Govern, Toni Martí durant el seu discurs a l'assemblea general de l'ONU. / GOVERN D'ANDORRA

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, ha intervingut aquest divendres a la tarda (matí a Nova York), davant els caps d'Estat i de Govern participants a la 73a sessió de l'assemblea general de les Nacions Unides. Martí ha fet un discurs de balanç, un de caire més nacional tenint en compte que ha estat la seva darrera participació a la cimera internacional, com també un de caire més internacional, de l'evolució mundial els darrers 25 anys, aprofitant que precisament fa un quart de segle que el Principat va entrar a les Nacions Unides. En aquest sentit, ha parlat de "nostàlgia" al recordar aquella època, però a la vegada ha criticat que, "bona part de les esperances de 1993 s'han desdibuixat". Encara ha anat més enllà: "S'ha retrocedit en algunes fites aconseguides".

Aquestes fites estan directament relacionades amb el "declivi dels règims democràtics", que ha anat acompanyat d'un augment de la "desigualtat, la intolerància i l'extremisme". Fins i tot "les democràcies consolidades", ha alertat, veuen com tornen a sonar amb força les veus que han patit discriminació "en silenci", com les dones, els discapacitats o les víctimes d'assetjament sexual. "Tot això ens demostra que el nostre optimisme de fa 25 anys era una mica ingenu", ha reconegut.

Els motius d'aquest "declivi" tenen noms i cognoms, al parer del cap de Govern: el populisme i la tecnocràcia. El populisme perquè, "davant de problemes complexos, ens proposa solucions que són simples, però que no són solucions". I la tecnocràcia, perquè també davant de problemes complexos, "proposa solucions tan complexes que són elitistes", que "generen desigualtat".

Martí ha demanat allunyar-se d'aquests "extrems" i buscar l'equilibri entre "cosmopolitisme i arrelament". I sobretot, ha instat l'ONU perquè la seva acció se centri en les persones. Si no és així, es reforça "la imatge d'unes institucions internacionals difícils d'entendre i allunyades de la gent". Un fet que obriria "encara més la porta al populisme". En aquest sentit, considera que les Nacions Unides "no es poden permetre el luxe de desconnectar dels problemes".

Durant la seva intervenció, el cap de Govern ha reiterat el compromís d'Andorra amb la lluita contra el canvi climàtic i ha exhortat "la resta de la comunitat internacional a fer el mateix".

Finalment, i a mode d'acomiadament com a representant d'Andorra a aquesta assemblea de l'ONU, a manifestat que "està segur" que, sigui qui sigui qui agafi el relleu al Govern, "podreu seguir comptant amb Andorra per construir un món més just i segur". Ha defensat que des de l'esfera local també es contribueix a donar forma "a la societat global".

stats