Política 08/09/2018

Mateu tanca files a favor del copríncep

El síndic demana que no es creïn debats "artificials o forçats" i no jugar al joc de la desestabilització perquè "fa mal a tot el país"

Ana
2 min
Un moment del tradicional discurs de Meritxell del síndic general, Vicenç Mateu. / C.G. (ANA)

Andorra la Vella“Davant de certs qüestionaments que darrerament irrompen als mitjans de comunicació i en altres àmbits de l'esfera pública, convé recordar fins a quin punt l'Andorra d'avui, pròspera i independent, és deutora de la solidesa d'aquestes institucions”. Així de contundent s'ha volgut mostrar el síndic general, Vicenç Mateu, durant el discurs institucional a Casa de la Vall en motiu del Dia de Meritxell. El sindic ha tornat a defensar, una vegada més, la figura del coprincipat com l'element bàsic i fonamental perquè Andorra pugui ser actualment “pròspera i independent”. Mateu ha llegit aquestes paraules pocs dies després que durant la festa major de la Seu d'Urgell es cremés una fotografia del copríncep, Joan-Enric Vives, per protestar contra la prohibició d'avortar a Andorra. Aquesta defensa del copríncep episcopal també faria al·lusió a la proposta del Partit Socialdemòcrata de portar el debat sobre l'avortament en seu parlamentària.

“El coprincipat és la màxima expressió d'equilibri que ha permès mantenir la singularitat”, ha apuntat Mateu que ha demanat “rigor i honestedat intel·lectual” a l'hora d'exposar les legítimes idees de cadascú. “Que no es falti a la veritat i no s'oblidi interessadament una part de la qüestió”. El síndic general s'ha qüestionat si s'han transmès correctament els valors actuals del coprincipat als més joves, i no en els “termes feudals com alguns fan caricatura”, ha criticat. És per això que ha demanat fer una reflexió conjunta en el marc del “lliure debat d'una societat plenament democràtica”, ha apuntat que no es creïn debats “artificials o forçats”. Per al nou curs polític s'encetarà ben aviat, ha expressat que no s'hauria de jugar al joc de la desestabilització perquè “fa mal a tot el país”.

Ja en declaracions posteriors als mitjans, Mateu ha recordat que els polítics "tenim una responsabilitat important", que els debats són legítims però que hi ha qui ho aprofita per posar en qüestió pilars fonamentals d'Andorra. "El que em sorprèn és que, a vegades, amb un parell de tertúlies radiofòniques i titulars les coses ja es ventilen", un fet que "em posa els pèls de punta", ha manifestat, perquè és "una gran irresponsabilitat". El síndic ha exposat que "no es pot fer veure que no hi és" l'ordre institucional del país, i que no es pot fer veure que només amb la signatura d'un dels dos coprínceps es podria legalitzar l'avortament. De fet, ha anat més enllà i ha explicat que s'ha preguntat a les instàncies més altes del Vaticà, "i la resposta ha estat clara".

En aquest sentit, també ha volgut deixar clar que, si marxés un dels dos coprínceps, "potser marxaria l'altre", és a dir, "posar-se amb el copríncep episcopal és també posar en joc tota la institució del cap d'Estat", ha alertat.

Menys lleis que fa quatre anys

Finalment, i en el context temporal previ a unes eleccions generals, Mateu ha refermat que s'ha de seguir treballant per aprovar el màxim de les 32 lleis que estan a tràmit parlamentari, recordant que a finals de la passada legislatura se'n van acumular fins a 41. Si les eleccions s'avancen, moltes d'elles quedaran al calaix, "però si la legislatura s'acaba passat Nadal la gran majoria de projectes de llei es podrien aprovar", ha opinat.

stats