Política 17/01/2018

Mateu creu que crear grups enmig de la legislatura seria fomentar la "no fidelitat"

El síndic defensa que ha actuat sota les indicacions dels serveis jurídics i que no hi ha hagut cap "tipus d'ànim polític"

C. G.
2 min
El síndic general Vicenç Mateu, amb la consellera d'Escaldes, Cèlia Vendrell, el ministre d'Educació, Eric Jover, i la cònsol major d'Escaldes, Trini Marín. / C.G.

Escaldes-EngordanyEl síndic general Vicenç Mateu, que ha assistit a la popular escudella de Sant Antoni d'Escaldes-Engordany, ha tornat a defensar el paper de la Sindicatura en tot l'afer del grup mixt, igual que ja ho havia fet la subsíndica Mònica Bonell en roda de premsa. Ha assegurat que la seva actuació sempre ha estat "escrupulosa", i que lamenta que s'hagi volgut fer creure que el síndic ha cessat al fins ara president del grup mixt, Pere López. Així mateix, i davant les demandes que han sorgit des del Partit Socialdemòcrata i també des de Socialdemocràcia i Progrés de modificar el reglament del Consell General per tornar a viure situacions d'aquest calat, ha recordat que ell va ser el primer en presentar un esborrany de reforma a tots els grups parlamentaris, a finals de l'any passat. Ara bé, dins d'aquestes modificacions fetes per Mateu, no s'hi inclou l'opció de poder crear grups parlamentaris en el transcurs de la legislatura. Al seu parer, "no és bo que es facin grups parlamentaris perquè pot fomentar la no fidelitat amb qui et vas presentar", ha justificat.

Ara bé, el que sí que afegiria al síndic com a proposta de modificació del reglament és "un mecanisme clar en cas de bloqueig al grup mixt" com el que s'ha donat les darreres setmanes, per evitar així la "desagradable situació" viscuda. Entre les propostes proposades: "Que es parlés clarament de majoria, de presidència rotatòria, o que es digués clarament que el síndic té la facultat per decidir qui és el president". Sempre, però, trobant la solució que respecti al màxim la voluntat dels membres d'aquest grup parlamentari.

En relació a la decisió del PS d'anar a la justícia, ha dit que des de la Sindicatura s'ha fet "tot el possible perquè el Consell General no s'aturés" i per no encallar més la situació del pressupost pel 2018 del Govern. En cap cas, i responent a algunes acusacions arribades des del PS, "hi ha hagut algun tipus d'ànim polític", perquè treballen des de "l'arbitrarietat", ha defensat. A més, ha afegit que tot s'ha fet consultant els seus serveis jurídics, i les respostes que han donat al PS s'han basat en el que aquests els han dit.

Martí defensa Mateu

Per la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, també present a l'escudella escaldenca, ha volgut defensar el paper del síndic en tot plegat. "Penso que ha tingut un comportament exemplar amb gran equitat, i no fent tractes discriminatoris cap a ningú". El cap de Govern no ha volgut entrar a valorar concretament la decisió del PS.

stats