Política 26/03/2019

Un mercat únic, una regulació única

Andorra Sobirana insisteix que l’acord d’associació comporta el 15% d’IVA

T. Navarro
2 min
El cap de llista, Eusebi Nomen, amb dos candidats més de la llista nacional d'Andorra Sobirana. / T. N (ANA)

Andorra la VellaEl partit liderat per Eusebi Nomen insisteix en què l’acord d’associació amb la Unió Europea és perjudicial per Andorra perquè comportarà un augment dels impostos indirectes. “Tots els acords d’associació que ha fet la Unió Europea amb estats sobirans de l’Europa continental tenen un IVA superior al 15%”, ha declarat Nomen en un acte de campanya aquest dimarts. Andorra Sobirana ha posat com exemple els arguments que van fer servir els caps de llista, al debat organitzat per l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra (APCA), per defensar aquest acord amb la Unió Europea. “Els altres candidats deien que l’acord d’associació exclou la fiscalitat”, ha explicat Nomen, matisant que “el que exclou és la fiscalitat directa”, ja que la Unió Europea no té potestat sobre la matèria.

També ha parlat sobre el que va dir el candidat de Demòcrates, Xavier Espot, on va defensar que Liechtenstein estava en unió duanera amb la Unió Europea, sent el precedent que permetria al Principat un IVA per sota del 15%. “Això no és veritat” ha declarat el cap de llista, sinó que amb qui està amb unió duanera és amb Suïssa. Tot això, insistint en què “no és una picabaralla entre qui sap més o qui sap menys” sinó que “el que volem dir és que el Govern està plantejant la relació amb la UE sobre una premissa equivocada”.

Tal com ha explicat Nomen, Andorra Sobirana proposa negociar “un tipus de relació que va més en línia amb un tractat de lliure comerç i circulació de mercaderies i serveis”, sense perdre “la llibertat en les legislacions futures, en la lliure circulació de persones i en la fiscalitat indirecta”. Per això volen esperar a què el Regne Unit acabi de negociar un tipus d’acord amb Brussel·les i al qual s’hi sumaran altres països, com Dinamarca, Hongria o Bulgària. “Hem d’esperar, deixar que la màquina llevaneus netegi la carretera i agafar un camí molt més adient per les necessitats d’Andorra que l’acord d’associació”.

stats