Política 25/03/2019

Més formació, més presència del psicòleg i mòduls separats, l'aposta de Liberals per a la presó

Al Centre penitenciari de la Comella hi ha 56 interns, dels quals 18 són andorrans i poden votar

Clara Garnica
2 min
El candidat a cap de Govern, Jordi Gallardo, conversa amb interns de la presó. / C. G.

Andorra la VellaEl primer acte de campanya electoral per a les eleccions generals del 7A com a tal ha portat a Liberals d'Andorra al Centre penitenciari de la Comella, un espai amb gairebé una seixantena d'interns privats de llibertat però que "també compten" i tenen "dret a ser escoltats" pels polítics, ha defensat el número 1 de la llista, Jordi Gallardo. El candidat a cap de Govern per L'A s'ha reunit amb la direcció del centre i ha mantingut una trobada amb sis presos, andorrans i amb dret a vot. A uns i a altres els ha explicat quines són les propostes que porten al programa electoral relacionades amb el centre penitenciari, i que passen per ampliar la proposta de formació, per augmentar la presència del psicòleg a les instal·lacions i per crear mòduls separats segons la tipologia de delicte pel que són condemnats els presos, per facilitar "la convivència".

Gallardo ha exposat als interns, en relació a l'increment de la formació que, tot i que n'hi ha en l'actualitat, s'ha de fomentar més sobretot aquella que està a camí dels que ja s'han tret l'ensenyament obligatori i els que cursen estudis universitaris. Un punt en el qual els presos s'hi han mostrat a favor, però a la vegada han reclamat que la distribució horària de les formacions no se solapi amb les hores de lleure, ja que no volen haver de triar.

En l'àmbit de l'assessorament psicològic i psiquiàtric, Gallardo ha recordat que és una llarga reivindicació i que és necessari que els interns en puguin disposar sempre que el necessitin, no en hores limitades.

Tot plegat ha de permetre millorar la reinserció dels presos a la societat un cop surten del centre penitenciari. El candidat liberal ha exposat que Andorra, per ser un país petit, es pot permetre atendre cas per cas de manera personalitzada.

Durant la tarda, Gallardo i el seu equip tornaran a la presó, en aquest cas per mantenir una reunió amb els agents penitenciaris. Entre els temes que es tractaran, ha avançat, hi ha la llei de la funció pública i les pensions de jubilació. El liberal ha lamentat, en el cas de la Llei del cos penitenciari, que no s'hagin desplegat alguns dels reglaments cabdals, com el que ha de permetre que puguin fer l'acompanyament dels presos. "Hem de treballar perquè els agents tinguin els recursos, el suport i la cobertura legal per poder fer bé la seva feina", ha defensat.

Divuit presos amb dret a vot

Actualment al centre penitenciari de la Comella hi ha divuit interns amb dret a votar a les eleccions generals. Per poder-ho fer, un secretari judicial es desplaça fins a la presó i el procediment es fa seguint les directrius del vot judicial.

Els sis interns que han volgut conèixer el programa electoral d'L'A han demanat al partit que miri de facilitar més permisos perquè puguin sortir a veure les seves famílies. En aquest sentit, els han respost que és un tema judicial però que treballaran perquè els criteris siguin clars i els mateixos per a tothom.

stats