Política 25/09/2019

Més d'un milió d'euros en ajuts a les pràctiques ramaderes

L'executiu licita onze projectes relacionats amb obres en diferents punts de la xarxa viària i millores hidràuliques

Agència Ana
3 min
Una explotació ramadera. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl Govern ha aprovat aquest dimecres l'adjudicació dels ajuts per al foment de pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya, corresponents al període comprès entre l'1 de desembre del 2018 i el 31 de maig del 2019, per un import total d'1.056.267,81 euros. D'aquesta manera, tal com ha confirmat aquest dimecres el ministre portaveu, Eric Jover, es continua donant suport a la producció i carn del país. La subvenció, a més, té com a base el reglament d'ajut al foment de pràctiques ramaderes tradicionals de muntanya.

Les subvencions s'atorguen als titulars d'explotacions ramaderes d'animals de renda (bovins, equins, ovins i caprins) en concepte de l'ajut que es paga per cada cap de bestiar i per cada dia d'estada al país. D'aquesta manera, es valoren els animals de renda que s'alimenten de les pastures del territori andorrà, contribuint a mantenir el paisatge i la biodiversitat, tot minimitzant els riscos naturals com ara incendis o allaus.

Jover ha indicat que d'aquest pagament se'n beneficiaran fins a 86 explotacions, un nombre similar els efectuats durant els anys anteriors que ha oscil·lat entre les 72 i les 85 explotacions. A més, la xifra total d'ajuts és similar a la dels darrers anys, ja que el nombre de caps de bestiar total, així com d'explotacions ramaderes, també s'ha mantingut estable.

Licitats onze projectes d'obra

D'altra banda, Jover ha explicat que el consell de ministres ha aprovat la licitació dels treballs de redacció d'onze projectes i les corresponents direccions facultatives d'obra. El ministre ha enumerat aquests projectes, que estan relacionats amb obres en diferents punts de la xarxa viària, com la CG6 i el punt de gir de la CG3, reposició d'accés a la CG5, l'eixampla de la CG5 pel marge dret i diferents actuacions de millora a la CS-240 de Montaup, a la CS-340 del coll d'Ordino, a la CS-320 dels Cortals de Sispony i el pas elevat de vianants a la CG1, a la zona de plaça Laurèdia - avinguda Francesc Cairat, i també a millores hidràuliques, com la protecció del corrent d'arrossegalls de Pal, al riu Cardemeller, i les millores hidràuliques al riu d'Arinsal.

Adjudicada la 4a fase del camí ral de la Massana

Jover també ha informat de l'adjudicació dels treballs de construcció de la quarta fase del camí ral de la Massana. Així, el concurs nacional ha recaigut a l'empresa Locub SA per un import de 134.944.30 euros amb un termini d'execució de dos mesos. Segons ha indicat el titular de Finances, aquesta fase preveu connectar el pont de l'Aldosa amb la Farga Rossell i donar continuïtat, d'aquesta manera, al camí cap a Ordino. Els treballs, per tant, consisteixen a executar l'obra del camí entre ambdós indrets així com millorar l'accessibilitat sota la boca nord del túnel del Pont Pla.

D'altra banda, també s'han adjudicat els treballs de redacció del projecte i direcció de les obres de rehabilitació del Santuari de Meritxell en la seva fase 1. Els professionals contractats per concurs nacional i amb modalitat ordinària, han estat Josep Adserà i Arnau Sempere d'Adserà Group SL per un import de 13.062,50 euros. Els adjudicataris, per tant, tenen un termini de dotze setmanes per a la redacció del projecte.

La primera fase dels treballs contempla el recalçat dels contraforts de l'ala oest de la nau i, d'altra banda, la rehabilitació i renovació de la totalitat del seu cobriment metàl·lic per un de similar i més eficient.

Obres de protecció a les proximitats del Lloser d'Ordino

Jover també ha explicat que el consell de ministres ha aprovat aquest dimecres la licitació de les obres de protecció de la caiguda de blocs rocosos sobre la CG3, a la zona del Lloser d'Ordino. Aquests treballs es corresponen a la fase 2 del projecte de prevenció per millorar la seguretat en aquest tram de carretera, afectat per un despreniment el 22 de maig del 2014 i, d'aquesta manera, donen continuïtat a les obres de la fase 1, que es van enllestir ara fa quatre anys. La intervenció consisteix en la col·locació de 86 metres de barrera de llargària per 6 metres d'alçada amb capacitat per absorbir possibles impactes. Les obres també inclouen l'estabilització directa d'uns 50 metres quadrats de vessant mitjançant bulons, cablejat horitzontal i malla de triple torsió. Els treballs es liciten mitjançant concurs nacional i per modalitat de contractació ordinària. Les empreses poden presentar les seves ofertes fins al 30 d'octubre.

L'ús del català en l'atenció al públic

Per finalitzar, Jover també ha informat de la licitació d'un concurs per a la realització d'una campanya de sensibilització sobre l'ús del català en l'atenció al públic. La convocatòria pública, de modalitat nacional i ordinària, està oberta a tots els professionals del disseny gràfic i de la publicitat, amb la finalitat de dissenyar, produir i executar tots els elements d'una campanya de sensibilització sobre l'ús de la llengua oficial en la comunicació entre les persones que atenen el públic i les que s'hi adrecen.

stats