Política 26/11/2017

La ministra d'Exteriors defensa el model de transformació econòmica sostenible davant l'OIF

Ubach ha aprofitat l'estada per celebrar diverses reunions bilaterals amb homòlegs d'altres països

Ana
3 min
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la celebració de la 34a Sessió de la Conferència Ministerial de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) que s’ha celebrat aquest cap de setmana a París. / SFGA

Andorra la VellaLa ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha defensat el model de transformació econòmica sostenible d'Andorra davant la 34a Sessió de la Conferència Ministerial de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) que s’ha celebrat aquest cap de setmana a París, centrada en les noves economies: 'Economia blava i verda, nous motors de creació de riquesa, d'inclusió social i desenvolupament sostenible'.Ubach, que ha assistit acompanyada de l'ambaixadora d'Andorra a la República Francesa, Cristina Rodríguez, ha intervingut davant el ple ministerial de la francofonia.

La ministra d’Afers Exteriors s'ha referit al voltant del tema que ha centrat la sessió de treball, exposant els canvis econòmics que el Principat està duent a terme, impulsant un desenvolupament sostenible, respectuós amb l’entorn natural i ajustant-se a les exigències relacionades al canvi climàtic.

La titular d'Exteriors ha recordat la recent participació de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, a la COP23, on va exposar el compromís d’Andorra per la lluita contra els efectes del canvi climàtic i el projecte de llei de transició energètica. Maria Ubach ha mencionat també que la transformació de l’economia a escala global ha de ser més inclusiva, tot respectant els drets de les persones i promovent la millora continuada de la qualitat de vida. La ministra d’Afers Exteriors també s’ha referit a la necessitat de preservar un bé natural i essencial com és l’aigua ja sigui a nivell nacional com internacional a través d’ajuts al desenvolupament.

Dins del context de la Conferència Ministerial, la ministra ha refermat el compromís d’Andorra amb les accions i projectes plantejats per l'Organització Internacional de la Francofonia, per exemple, a través de les contribucions voluntàries als programes a favor de la igualtat de gènere i dels joves.

En l’àmbit nacional, Ubach ha recordat que Andorra ha adoptat el Llibre Blanc per la Igualtat que permetrà la redacció d’una llei global en aquest àmbit, impulsant diverses mesures per promoure la sensibilització de la població. Així mateix, la ministra ha fet referència a la voluntat d’Andorra d’evolucionar jurídicament en l’àmbit de la solidaritat.

Finalment, la ministra ha apel·lat als diferents membres de l’organització a posar en marxa una educació de qualitat que transmeti als joves els valors necessaris per a la convivència, el respecte de les diferències, els valors democràtics i dels drets humans com a eina per a prevenir i lluitar en contra els extremismes i la radicalització.

En el marc d’aquesta sessió ministerial, Ubach ha mantingut reunions bilaterals amb els seus homòlegs de Romania i Bèlgica, el viceministre de Bulgària, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus i Exteriors de França, Jean-Baptiste Lemoyne. Amb els tres primers, ha fet balanç de les relacions bilaterals amb el Principat, i també els ha exposat l’estat actual de la negociació de l’acord d'associació d’Andorra amb la Unió Europea. Amb el secretari d’Estat francès, a més, ha posat en relleu la importància del multilateralisme i la cooperació en l'àmbit multilateral entre els dos països, i la cooperació en els àmbits de l'educació i l'esport entre França i Andorra. La ministra també ha mantingut una trobada amb el seu homòleg del Cap Verd, amb el qual ha acordat la voluntat de desenvolupar les relacions bilaterals entre els dos països.

La 34a Sessió Ministerial de la Francofonia s’ha tancat aquest diumenge al migdia amb la cerimònia de traspàs de poders de la presidència de la Conferència Ministerial de la Francofonia, amb les intervencions del ministre d’Afers Exteriors de Madagascar i president sortint, i del ministre d’Afers Exteriors d’Armènia, país que rep la presidència i que, per tant, acollirà la celebració de la 27a Cimera de la Francofonia el 2018.

stats