Política 07/11/2019

Miró amenaça el Govern en portar-lo al Constitucional

El conseller socialdemòcrata considera inexplicable no rebre informació dels comptes de l'AREB

Carles Alonso
3 min
Sessió ordinària de preguntes al Govern en el Consell General. / C. A. (ANA)

Andorra la VellaSessió de control al Govern al Consell General en què, a diferència d’altres, s’ha mantingut una línia constructiva i educada. Com a excepció, cal destacar l’amenaça de Joaquim Miró de portar les demandes d’informació del cas BPA i AREB al Constitucional si no es prenen en consideració les seves sol·licituds.

La sessió s’ha reiniciat a l’hemicicle de la nova seu del Consell General després de la presa de possessió a la Casa de la Vall dels consellers Carles Sánchez i Olivier Alís. En primer terme, el president del grup parlamentari socialdemòcrata Pere López ha expressat públicament el rebuig a les declaracions del cap de Govern, en què dubtava de “les capacitats d’algunes candidatures comunals”. Xavier Espot ha repetit la resposta que va donar a la inauguració de la plataforma de Soldeu: “No entraré en fer un escarni públic, crec que vaig demanar disculpes perquè no em referia a cap partit polític, però està clar que s’han volgut malinterpretar les meves paraules”. El cap de Govern ha afegit que “tinc clar que la classe política si s’equivoca ha de demanar disculpes, jo ho he fet i penso que aquí s’ha d’acabar el tema”.

La segona pregunta de control al Govern ha estat formulada per la consellera general de Terceravia, Carine Montaner, en referència al Cedre i les males condicions de treball dels treballadors. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat que “el Cedre no és una clínica, és un centre sociosanitari i passarà al model de gestió ACP”. El mateix Martínez Benazet ha explicat que “anirem implementant canvis progressivament començant per la tercera planta amb la reducció de l'horari dels professionals de 12 a 7 hores, per així intentar reduir l’estrès dels professionals que hi treballen”. Montaner ha mostrat el seu rebuig a les explicacions donades pel titular de la cartera de Salut: “Ministre, revisi els protocols perquè el que ens diuen és que hi ha moltes queixes i cal solucionar-les”.

La tercera pregunta de control, la més complexa, ha estat presentada pel conseller general socialdemòcrata Joaquim Miró, en referència a la demanda d’informació sobre els comptes que gestiona l’AREB en referència al cas BPA. En aquest sentit, el ministre de Finances, Eric Jover, ha exposat que “han tingut moltes dificultats per tancar els comptes a causa de molts afers produïts per les pròpies dificultats del cas”. Tot i això, Jover ha afegit que “el cas BPA ens ha obligat a actuar i això ha significat que ha generat unes despeses importants al Govern, però que cada cop està més validada pels tribunals andorrans”. Entre protecció de dades, dades judicials que no es poden aportar, el conseller Joaquim Miró ha tornat a reclamar que “se’ls hi lliuri la informació respecte als comptes de l’AREB, en la que serà la tercera sol·licitud d’empara”. Miró ha estat taxatiu al comentar que “si no es produeix, no dubtarem en anar al Tribunal Constitucional”.

En referència a la quarta pregunta, que ha estat formulada pel conseller general socialdemòcrata Jordi Font respecte a l'acord entre la Cambra de Comerç i el Govern sobre el projecte de l'aeroport, el ministre d'Economia, Jordi Gallardo, ha explicat que “en cap moment són convenis a tercers, sinó que són convenis per suport a projectes del Govern, que impliquen suport tècnic del ministeri d’Economia”. En referència a les despeses que es poden produir pel desenvolupament dels informes de suport, Gallardo ha explicat que “no hi ha cap despesa per al Govern”. En el torn de preguntes i rèpliques ha sortit l’aeroport d'Andorra-la Seu, en què el ministre titular de la cartera d’Economia ha explicat que “esperem que a l’abril puguem tenir el vistiplau per començar a parlar amb companyies perquè vinguin a operar a l’aeroport”. En referència al nou aeroport en territori andorrà, Gallardo ha explica que “clar que ens agradaria poder tenir-ne un, però ara mateix quan estem a punt de tancar l’acord amb el de Andorra-la Seu, i seria absurd no aprofitar-ho”.

stats