Política 02/08/2018

Montobbio reitera en el seu comiat que l'acord d'associació és “la gran opció de futur per a Andorra”

El ja exambaixador ha fet un balanç positiu de la tasca feta i ha desitjat molts encerts al seu successor

Ana
2 min
L'acte de comiat al fins ara ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaDesprés de quatre anys al capdavant de l'ambaixada espanyola a Andorra, Manuel Montobbio s'ha acomiadat aquest dijous al migdia del país i de les màximes autoritats en una trobada al pati de la Borda Pairal. Durant el discurs i també en les declaracions davant dels mitjans ha destacat la feina feta i ha defensat l'enfortiment de les relacions bilaterals entre ambdós països. El ja exambaixador ha ressaltat que dels 39 convenis subscrits actualment entre el Principat i Espanya, 15 s'han signat durant el seu mandat, fet que representa “un salt qualitatiu en la vida quotidiana dels ciutadans”, ha dit.

En l'àmbit dels “tangibles”, Montobbio ha recordat la unificació de totes les escoles espanyoles en el centre integrat al col·legi Maria Moliner, la contribució a la construcció europea i l'avançament de l'acord d'associació. “Quan vaig arribar l'acord encara estava per aprovar-se i ara estem en una via molt avançada, és la gran opció de futur per al país”, ha assegurat novament. El diplomàtic ha insistit que el colofó lògic a tot el procés de reforma i d'homologació socioeconòmica que Andorra ha estat intentant fer des de la crisi del 2008 seria aconseguir tancar l'acord amb la Unió Europea. Finalment, també s'ha mostrat molt orgullós de l'estreta relació que hi ha actualment entre Andorra i els països iberoamericans. De fet, a falta de ratificació oficial, el Principat acollirà el 2020 la Cimera Iberoamericana “i això fa quatre anys era impensable”.

En el marc dels intangibles, considera haver aconseguit crear “un camí diplomàtic, una manera d'actuar que queda preparada perquè es pugui fer servir en el futur”. En aquest sentit, Montobbio ha dit que ja s'ha pogut reunir amb el seu successor, el fins ara alcalde de Lleida, Àngel Ros, i ha assegurat que la transmissió de les qüestions a assolir els propers anys serà “fluïda”. També ha deixat anar que les prioritats pel següent ambaixador vindran marcades pels interessos de l'estat; “les persones passen i l'estat continua”, ha dit. Després de l'estada a Andorra, Montobbio marxa com a representant permanent d’Espanya al Consell d’Europa.

El cap de Govern, Toni Martí, ha valorat positivament la feina feta pel fins ara ambaixador i ha desitjat “molta sort” a Ros a la vegada que ha ressaltat que la nova figura és un bon coneixedor de les peculiaritats del país a causa de la proximitat geogràfica. Martí ha dit que “anem fent camí i caminem conjuntament en molts dossiers perquè és una obligació”. Unes paraules d'agraïment a les quals també s'hi han unit el president de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo, i el conseller general d'SDP, Víctor Naudi.

stats