Política 15/12/2019

Nervis, il·lusió i clam a la participació a Andorra la Vella

Una campanya "avorrida", el cansament de la ciutadania o el fet que hi hagi dos comicis en un any, algun dels factors que assenyalen els responsables polítics per explicar la davallada de votants

M. F.
4 min
La candidata de Terceravia+Independents, Emi Matarrodona, la primera en votar. / M. F.

Andorra la VellaClam unànime a Andorra la Vella a la participació. El fet que durant la jornada la participació estigui sent inferior a la que es va registrar el 2015, i que va ser finalment d’un 53,09%, preocupa els responsables polítics. Per això a mesura que anaven passant pel col·legi electoral, situat al Centre de congressos de la capital, tots coincidien en desitjar que al llarg de la jornada aquesta participació es vagi incrementant i sigui, si més no, la mateixa que ara fa quatre anys. De moment, no s'està aconseguint i a les 14 hores era del 37,64% quan quatre anys enrere es va situar en 40,11%.

Així, les candidates que aspiren a fer-se amb la victòria aquest diumenge a la nit: Conxita Marsol (En Comú per Andorra la Vella), Emi Matarrodona (Terceravia+ Independents) com Dolors Carmona (Partit Socialdemòcrata+Independents) coincidien en fer una crida a la participació. Així, Marsol exposava que el fet que faci “molt bon dia” potser provoca que la gent al matí “passegi i s’ho prengui amb calma” i potser cap a la tarda hi hagi més afluència al col·legi electoral. Al seu torn, Carmona ha destacat que desitgen “la màxima participació”.

Els que han fet una reflexió més aprofundida sobre aquesta baixa participació han estat l’excap de Govern Jaume Bartumeu, l’exministre de Finances Jordi Cinca i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López. Bartumeu ha manifestat que ha estat una “campanya avorrida en què no hi ha hagut realment debats sinó més aviat monòlegs” i, per tant, creu que això també ha desmotivat els ciutadans. Ha afegit que els polítics hauran de trobar maneres per “engrescar la ciutadania” a participar i que el fet que hi hagi dos comicis en un mateix any tampoc no ajuda a fer que aquesta participació s’incrementi. Ha conclòs que aquesta no ha estat una campanya “ni atractiva ni engrescadora” i, per tant, pot haver contribuït a un cert cansament en la ciutadania.

Per la seva banda, Cinca ha manifestat que s’hauria d’intentar “igualar”, si més no, els resultats d’ara fa quatre anys i creu que cal una reflexió per “veure què cal fer per implicar més la gent”. Sobre les paraules de Bartumeu, ha considerat que és “difícil enriquir” el debat comunal ja que tracta de qüestions més del dia a dia dels ciutadans i és complicat que els discursos es diferenciïn massa. Això fa, ha destacat, que el discurs sigui “més pla”. També creu que “no ajuda” que en un mateix any hi hagi dos conteses electorals.

Per la seva banda, López ha destacat que els ha arribat el descontentament de la gent però que precisament per això la ciutadania ha de ser conscient que “l'única manera de canviar les coses és votant”. Creu que la baixa participació és una “mostra del desencís” i que cal que es faci una reflexió per implicar molt més els ciutadans. També ha assenyalat que part d’aquest descontentament pot venir alimentat pel que ha estat “un 2019 complicat” i que la gent ha vist com coalicions que volien el canvi s’han trencat i un dels partits (Liberals) ha acabat donant suport al Govern. “Això és un ingredient més de desencís”, ha conclòs. La campanya, ha manifestat, “no ha estat agressiva” però ha considerar que no es pot “titllar d’avorrida”.

Sense cues

El matí ha transcorregut amb tranquil·litat a la capital i no s’han registrar cues com era habitual en altres ocasions. Minuts abans de les nou del matí ja hi havia prop d’una desena de persones esperant per entrar el Centre de congressos. Quan les campanes de Sant Esteve tocaven les nou en punt s’han obert les portes. El primer en votar ha estat Daniel Pérez, que ha explicat que ja havia arribat al Centre de congressos a les sis ja que la seva filla és interventora i l’ha acompanyat. Tot i que després ha tornat a casa, ha volgut ser dels primers en exercir el seu dret a vot. També ha estat matinera Matarrodona, que ha arribat al col·legi electoral passades les nou del matí. Un cop ha votat ha destacat la “il·lusió” per fer uns bons resultats després d’haver fet una campanya “amb moltes ganes i molta força”. S’ha mostrat satisfeta per com han anat aquests dies i ha destacat que estan “molt esperançats” de fer un bon resultat ja que han notat que hi ha “un clam de canvi”.

Passats dos quarts d’onze del matí ha arribat al Centre de congressos Marsol, que ha manifestat que està “més nerviosa” que en les passades eleccions. “Et sents examinat pel que has fet”, ha manifestat, afegint que fa quatre anys era una candidatura nova i, en canvi, ara hi ha els nervis de saber si serem reelegits, ja que malgrat hi ha cares i forces noves, la llista és continuista. Ha manifestat que espera que els ciutadans “reconeguin tot el que s’ha fet” i els facin confiança per continuar treballar els quatre anys següents.

La darrera candidata en votar ha estat Carmona, que ha arribat al col·legi electoral a dos quarts d’una acompanyada per López i altres membres de la candidatura i del partit. Ha mostrat que arriben a aquest diumenge amb “molta alegria, moltes ganes i molt suport” i ha afegit que aquesta il·lusió els dona “l’energia” que han tingut des de començament de campanya. “Esperem fer realitat el nostre somni”, ha dit. Pel que fa al desenvolupament de la campanya, ha manifestat que ells no han volgut fer “sang i fetge” i creu que hi ha hagut debat i que ells han intentat que s’hagi fet “amb rigor i coherència”.

stats