Política 08/09/2018

Ni desestabilització ni voluntat de posar en qüestió el coprincipat, assegura l'oposició

López defensa que l'actual model de caps d'Estat no pot ser "una espasa de Dàmocles damunt del cap dels andorrans"

Ana
3 min
Els consellers liberals i socialdemòcrates respectivament, Jordi Gallardo i Pere López, conversen amb Eusebi Nomen. / C.G. (ANA)

Andorra la VellaCom era d'esperar, les paraules del síndic general, Vicenç Mateu, per donar el tret de sortida a la festivitat de Meritxell d'aquest dissabte, han tingut una valoració molt desigual entre l'arc parlamentari present a Casa de la Vall. Dins el seu tradicional discurs ha demanat a la ciutadania, però sobretot als partits polítics, no entrar al "joc de la desestabilització". També ha demanat "honestedat intel·lectual" als qui reclamen debats parlamentaris com el de l'avortament. En d'altres paraules, que deixin clar que legalitzar-lo implicaria li fi de la fórmula del coprincipat com s'entén actualment. Dos peticions en forma de crítica que l'oposició considera que són inadequades perquè no encaixen en el que ells fan: oposició precisament.

"Potser el síndic té més elements que l'han portat a alertar sobre aquest risc", ha dit el president del grup liberal, Jordi Gallardo, el qual no veu "elements de desestabilització" dins la tasca del seu partit. Així mateix, ha refermat que no es pot entendre la desestabilització com a "crítica, perquè aquesta és positiva, necessària i fa avançar els països i societats". Gallardo ha definit el discurs de Mateu com "de final de cicle" i sense cap "element nou" per ressaltar.

En relació al tema de l'avortament i del coprincipat, el Partit Socialdemòcrata és qui més s'hauria de sentir al·ludit davant les paraules del síndic, tenint en compte que són ells els impulsors de portar el debat a l'arc parlamentari. "Nosaltres no hem posat mai en qüestió el tema del coprincipat", ha dit més d'una vegada durant les seves declaracions el president del partit, Pere López. "El debat no és coprincipat sí, coprincipat no", ha afegit. Però, a la vegada, "han passat 25 anys" des que es va aprovar la Constitució "i de tot se n'ha de poder parlar", ha defensat. El motiu, perquè no pot ser que el coprincipat sigui "una espasa de Dàmocles damunt del cap dels andorrans". Per tot plegat, ha reiterat que a la propera legislatura s'hauria de fer una consulta popular al respecte. Així mateix, López s'ha mostrat crític amb el to "agre", "repressiu", "negatiu" del síndic, quan el que hauria de fer per Meritxell, al seu parer, "és fer país" i "passar missatges positius als ciutadans".

Per la seva part el president de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha trobat a faltar en el discurs de Mateu més crítica cap al Govern per "l'allau de lleis" que ha entrat a darrera hora de la legislatura. Finalment el president del grup mixt, Josep Pintat, també s'ha mostrat en la línia de Naudi, fent referència al volum de lleis que hi ha a tràmit parlamentari, pensant també en la ciutadania, que són els qui se n'hauran de fer càrrec quan entrin en vigor, ha recordat.

Prou d'argumentacions que "no tenen darrere empara racional"

De la mateixa manera que l'oposició ha estat crítica, lògicament Demòcrates per Andorra ha celebrat les paraules de Mateu. El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, ha lamentat que "alguns posicionaments polítics o maneres crispades de dur a terme determinats debats poden posar en entredit" la figura del coprincipat. Ha demanat, pels qui volen sotmetre a debat temes com l'avortament, "arguments racionals" i allunyar-se "d'argumentacions poc fonamentades, que no tenen darrere empara racional". Amb tot, Baró no ha volgut concretar ni noms ni partits, perquè no vol "començar Meritxell amb un pim pam pum polític", ha justificat.

Qui ha tancat les valoracions al tradicional discurs del síndic ha estat el cap de Govern, Toni Martí. "Cremar una foto em sembla llastimós", ha manifestat, fent referència als fets que van passar durant la festa major de la Seu d'Urgell. I per als qui plantegen un canvi de d'estructura de caps d'Estat, "que diguin quina", els ha demanat, perquè "el que no val és fer insinuacions i no anar al fons del problema".

stats