Política 27/10/2019

Nit d’infart, nit d’infern

Negociacions d'última hora se succeeixen en diverses parròquies, en algunes de les quals hi podria haver fins a quatre llistes

ARA Andorra
3 min
Urna electoral / ANA

Andorra la VellaPoques hores abans del tancament del termini per presentar les llistes la nit es presenta molt llarga per algunes de les candidatures. Els demòcrates són els que tenen els deures més fets, ja que en les cinc circumscripcions on es presenten, sols a Escaldes-Engordany i en coalició a la resta, les llistes estan tancades. Els socialdemòcrates tenen encara alguns dubtes, especialment a Escaldes on tot està pendent de la decisió de Rosa Gili. El garbuix més gran però arriba a Sant Julià de Lòria on fins a tres plataformes han negociat i renegociat, sense tancar, mentre Unió Laurediana espera que amb tres o quatre llistes tingui el triomf a tocar.

Canillo

La llista de Francesc Camp i Marc Casal és àmpliament favorita i més encara després que els liberals s'hi hagin sumat. Al davant aquest encara s'estava intentant tancar una candidatura alternativa feta entre exliberals contraris al pacte amb els demòcrates i socialdemòcrates. Els noms que sonaven eren Albert Torres i Dolors Cabot, però estaven tenint problemes per aconseguir tots els noms.

Encamp

Un dels escenaris més complicats. A la llista dels demòcrates més liberals liderada per Laura Mas i Joan Miquel Rascagneres i a la del PS on hi ha David Rios i Enric Riba s'hi poden acabar afegint dues més. D'una banda Agrupament Encampadà on els dos primers llocs teòricament són per a Esther Vidal i Joan Masjoan. Calia que la llista quedés tancada. Més problemes tenia terceravia per aconseguir tots els noms. Olga Martínez i Ingrid Ruiz s'encarregaven de buscar els noms i potser acaben al capdavant.

Ordino

Poden haver-hi quatre llistes. O dues. O tres. Demòcrates i Liberals han presentat ja a Josep Àngel Mortes i Eva Choy com els dos noms per estar al capdavant. Els socialdemòcrates s'hi haurien incorporat a una llista transversal d'independents on Èric Bartolomé i Sandra Tudó estarien en els primers llocs. Com a tercer protagonista arriba l'excònsol Enric Dolsa també amb una plataforma d'independents. Per Ordino tindrà com a número dos a Pere Mas. El quart protagonista seria terceravia sempre i quan puguin acabar trobant tots els noms. La formació liderada per Josep Pintat es troba en les diferents parròquies, excepte a Sant Julià, amb el mateix problema.

La Massana

Ciutadans Compromesos espera tranquil·lament fins dilluns si tindrà o no rival amb Olga Molné i Eva Sansa al davant. La llista que intenta tirar endavant Olga Gelabert no està clar si es tancarà o no. Amadeu Rossell és un dels noms que sona per estar com a número dos.

Andorra la Vella

Els demòcrates han tancat una coalició àmplia amb els liberals i Progressistes-SDP. Conxita Marsol i David Astrié, al davant. Els socialdemòcrates tornen a presentar Dolors Carmona i Sergi González serà el número dos. La possible tercera llista en competició seria la de terceravia amb Emi Matarrodona i Jaume Carrera. No està clar que tinguin tots els noms. En tot cas és la llista de terceravia, fora de Sant Julià, amb més possibilitats de tancar-se.

Sant Julià de Lòria

Nit llarga a Sant Julià. Tres plataformes amb llistes preparades i Unió Laurediana amb la candidatura tancada. Josep Majoral, les cosines germanes Mireia Codina i Maria Servat, aquesta última alhora familiar de Josep Pintat, i Rossend Duró de quatre, encapçalen la llista. El PS va decidir dissabte anar en solitari amb Joan Travesset i Carmen Sánchez al davant. Desperta Laurèdia amb Cerni Cairat i Maria Àngels Aché i el suport implícit dels demòcrates que no posarà les sigles però tindrà gent dins dels llocs elegibles. La llista del cònsol Josep Miquel Vila sembla també tancada, sense que estigui clar qui serà el número dos després que Bruno Bartolomé decidís renunciar a ocupar el lloc. Les tres plataformes estan a l’expectativa de poder fer algun tipus de pacte, però sembla difícil.

Escaldes-Engordany

Els demòcrates van en solitari i han apostat per Miquel Aleix i Núria Barquín. Els liberals aniran en una altra llista, és l'única parròquia on succeeix, després d'arribar a un pacte amb SDP. S'anomenaran Unió per Escaldes-Engordany. Al capdavant dos liberals: Higini Martínez i Jordi Moreno. Terceravia tindrà una nit llarga amb la intenció de tancar una candidatura que ha generat una lluita interna entre es partidaris de no anar perquè creuen que els noms no són de garanties i els que consideren que s'ha de complir l'ordre de Pintat de fer llista sigui com sigui. El gran rival dels demòcrates és el PS. Després d'haver provat diferents pactes, amb Liberals i terceravia, al final anirà en solitari. Hi ha dues llistes fetes. Una amb rosa Gili al capdavant i una altra. La decisió es prendrà al final depenent de quin sigui l'escenari de llistes. Gili vol garanties de tenir opcions reals de victòria abans de jugar-se-la.

stats