Política 08/10/2018

No caldrà al·legar una causa concreta per iniciar un divorci

DA presenta un nou codi de família i de la persona “harmonitzat i actualitzat”

Ana
2 min
El consellers generals Marc Ballestà, Sofia Garrallà i Maria Martisella, durant la roda de premsa de presentació de la proposició de llei.

Andorra la VellaHaver d'atribuir una causa concreta per poder-se separar o divorciar ja no serà necessari. O almenys així ho planteja la majoria demòcrata amb la proposició de llei qualificada de la persona i de la família que la setmana passada van entrar a tràmit parlamentari. El nou text legal, que ara el Consell General haurà de validar, proposa que per tal de separar-se o divorciar-se prevalgui la voluntat unilateral de ruptura d'un dels conjugues i no s'hagi d'exposar una causa concreta. “No és necessari buscar culpables d'una situació de divorci que una mica el que provocava és que se cerqués un culpable de la separació”, ha exposat la consellera general de DA Sofia Garrallà. La membre de les files demòcrates ha exposat que aquest mecanisme estava “una mica antiquat” i ha insistit que en moltes separacions no hi ha causa, “s'acaba el vincle i ja està”. A més, també es permetrà iniciar directament el procés de divorci sense haver de tramitar primer una separació.

A grans trets, i en boca de Garrallà, la proposició de llei es dedica a “harmonitzar les normes aplicables en les diferents institucions que integren el dret de la persona i el dret de la família”. D'aquesta manera el text està encarat a agrupar tota la normativa perquè es pugui posar en una mateixa llei. Una de les altres novetats gira al voltant del menor. Degut a la jurisprudència dels tribunals, s'actualitza la llei i es recull que els menors han de ser escoltats abans de prendre qualsevol decisió que els afecti sempre que ja tinguin els 12 anys.

La nova norma jurídica continua mantenint la mateixa regulació per als matrimonis, unions civils i unions estables de parella que a nivell jurídic continuen tenint totes els mateixos efectes i s'han harmonitzat en alguns casos perquè tinguin els mateixos drets. Pel que fa a la separació de béns, la normativa continua molt semblant a l'actual i de la mateixa manera també s'actualitza la normativa d'adopcions.

Tot i la gran quantitat de proposicions de llei que hi ha a tràmit parlamentari, Garrallà ha assenyalat que el maig passat es va trametre el text a la resta de grups però no s'ha rebut cap ímput. “Esperem que es pugui aprovar abans que acabi la legislatura a però no sabem si hi haurà moltes pròrrogues”, ha desitjat a la vegada que ha recordat que si la llei l'únic que fa es recopilar la normativa vigent i actualitzar alguns punts “no hi hauria d'haver problema perquè sigui aprovada”. A més, les files demòcrates consideren que la normativa també podria formar part del codi civil, un cop aprovada.

Gestació subrogada

Malgrat que la justícia ha reconegut la gestació subrogada o fills de ventre de lloguer, la llei els prohibeix i les files demòcrates han descartat actualitzar-la en aquesta nova proposició tot i que el nou text parla d'adopcions. “L'únic que hem volgut és agafar la normativa que ja tenim actualment i recopilar-la, a nivell de la maternitat subrogada entenem que aquí no havíem d'entrar a regular-ho”.

stats