Política 21/01/2019

El nomenament de càrrecs de confiança arriba a la fiscalia

El Sipaag creu que hi ha un abús i que s'atempta contra la Llei de la funció pública

Ara Andorra
2 min
La junta directiva del Sindicat de Personal Adscrit a l'Administració General (Sipaag) amb el president, Lluís Anguita, al centre. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaLluís Anguita, president del Sindicat de Personal Adscrit a l'Administració General (Sipaag), ha fet efectiva aquest dilluns la denúncia a la fiscalia en la qual es demana que s'investigui la situació dels càrrecs de relació especial que treballen al Govern per determinar si hi ha presumptes irregularitats en els nomenaments.

Es tracta d'un afer que molesta molt els funcionaris. De fet, fa un mes el sindicat va fer arribar una sol·licitud al cap de Govern relacionada amb el personal de relació especial, en la qual demanaven que totes aquestes contractacions siguin publicades al BOPA; que el personal de relació especial o els assessors facin únicament les funcions que la llei els confereixi i que siguin "deixats sense efecte tots els edictes publicats al BOPA i tots els documents públics relatius al personal de relació especial, els quals són nomenats coordinadors o membres d'òrgans col·legials".

La indignació està fonamentada, segons l'organització, en el fet que la majoria de contractacions són persones estrangeres i que acaben desenvolupant funcions d'alt nivell que no els hi correspon.

Després del silenci administratiu, el Sipaag ha decidit recórrer a la fiscalia en considerar que s'està atemptant contra la llei de la funció pública.

El sindicat lamenta que en les dues darreres legislatures el Govern ha fet "nombroses contractacions de personal de relació especial" i recorden que, tal com es recull a la Llei de la funció pública, aquests càrrecs són aquells que assessoren i assisteixen el cap de Govern i els ministres; al president del Consell Superior de la Justícia i als cònsols, i afegeixen que fins i tot en el redactat de la nova llei, que es troba a tràmit parlamentari, es determina que no poden desenvolupar funcions reservades a un funcionari o treballador públic. Afegeixen que malgrat aquestes circumstàncies, hi ha "un important número" de personal de relació especial o assessors que fan feines de comandament, "és a dir, funcions reservades a un funcionari o treballador públic".

Alguns, afegeixen, ho fan sota el nom de "coordinador, un càrrec que no apareix regulat en cap llei, reglament ni sistema de classificació de llocs de treball de l'administració". En aquest sentit, lamenten que sigui un "càrrec inventat pel Govern per atribuir, de forma totalment arbitrària, funcions de director o cap d'àrea al personal de relació especial".

Afegeixen que un altre incompliment de la llei que han pogut constatar és la manca de publicació al BOPA d'algunes contractacions. També lamenten que en algunes ocasions els ministres "han arribat a delegar en el personal de relació especial la signatura dels actes administratius", un aspecte que només es pot deixar en mans dels secretaris d'Estat i alts càrrecs de l'administració, i també que s'hagi nomenat algunes persones de relació especial com a membres, en representació del Govern, de diversos òrgans col·legiats. A l'últim, altra qüestió que no veuen de bon ull des del Sipaag és que moltes d'aquestes persones no tinguin nacionalitat andorrana, la qual cosa consideren "un menyspreu" cap als funcionaris "i al conjunt dels ciutadans" ja que posen en dubte el seu coneixement sobre Andorra.

stats