Política 01/02/2019

Observadors del grup d'amistat visiten Andorra per conèixer la realitat del país

L'ex-ministra espanyola Pilar del Castillo manté reunions per veure les possibilitats de suprimir el 'roaming' al Principat

M. Pérez
2 min
Alguns dels eurodiputats que han visitat Andorra al finalitzar la jornada d'aquest matí. / M. P.

Andorra la VellaEl Consell General ha rebut aquest divendres la visita de fins a set eurodiputats representants del grup d'amistat informal del Parlament europeu. Aquesta és la tercera reunió que les autoritats andorranes fan amb aquest grup amb l'objectiu de donar a conèixer la realitat andorrana de primera mà. En aquesta ocasió, s'han tractat temes al voltant de l'educació, la sanitat, el turisme o el model econòmic. Tal com ha confirmat el conseller general de DA i president de la comissió legislativa de Política Exterior, Carles Ensenyat, aquests eurodiputats han de fer unes recomanacions globals del Principat a la Comissió Europea i tenir-lo en compte en la negociació per l'acord d'associació. Aquesta visita, per tant, ajuda que les puguin fer "coneixent bé el país" i no les facin amb "la teoria i el paper".

Un cop aquestes recomanacions s'integrin en el text del Parlament europeu, ha confirmat Ensenyat, s'hauran de votar a principis de març i, amb aquests informes oficials aportats pels eurodiputats a la Comissió Europea, "es negociarà amb Andorra aquest acord d'associació". L'assistent de l'eurodiputat Juan Fernando López Aguilar "és el cap de les recomanacions" i l'encarregat de traslladar aquest informe. A més, han assistit altres personalitats "que són caps de delegació dels diferents partits polítics", ha manifestat Ensenyat, i ha destacat la importància de què aquestes persones coneguin bé el territori perquè "ho podran transmetre molt millor als seus grups parlamentaris".

Tot i que la jornada s'ha distribuït en dues parts i es reprendrà a partir d'aquest divendres a la tarda, el conseller general ha informat de les felicitacions que han rebut per part dels eurodiputats pel que fa, sobretot, al model educatiu i la "transversalitat dels idiomes".

Per la seva banda, l'eurodiputat del PP, Santiago Fisas, ha informat de l'assistència a aquesta trobada de l'ex-ministra espanyola Pilar del Castillo, "que va ser la primera a suprimir el 'roaming' a Europa" i que està mantenint reunions per veure "quina possibilitat hi hauria de fer el mateix a Andorra".

L'eurodiputat del PP europeu, José Inácio Faria, s'ha mostrat impressionat "amb les qüestions de desenvolupament" del país i ha dit que el Govern "està fent un treball magnífic, no tan sols de cooperació amb la UE", sinó amb la representació que fan dels portuguesos que viuen al país. A més, ha destacat que els projectes de llei que s'estan duent a terme en aquests moments "són molt avançats per a un país europeu".

Tot i això, ha transmès la seva voluntat per integrar "un ambaixador i un conseller general" per a dur a terme les gestions entre estats i institucions. D'altra banda, "s'està obrint la possibilitat que els portuguesos que estan a l'estranger puguin votar a les eleccions nacionals" tant del seu país natal com en el que resideixen actualment, així com en les eleccions europees.

stats