Política 09/10/2019

L’oposició retreu a Mujal la baixa quota de pantalla a RTVA

El director general es defensa al·legant que els continguts que es retransmeten es basen estrictament en un "criteri periodístic"

M. Pérez
2 min
El director general d'RTVA, Xavier Mujal, compareix davant la comissió legislativa d'Economia. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaDiversos representants dels grups parlamentaris del PS i terceravia+UL, han aprofitat la compareixença d'aquest dimecres del director general d'RTVA, Xavier Mujal, davant la comissió legislativa d'Economia, per demanar-li més pluralitat i imparcialitat en els continguts que s'emeten a la televisió pública, especialment els que tenen a veure amb la vida política. Pere López ha argumentat que la societat hauria d'establir "alguns mecanismes correctors o algun tipus de controls interns per tal d'assegurar la pluralitat que li pertoca", ja que "és un dels eixos vertebradors de la seva acció". Així, els diferents representants polítics han transmès a Mujal la seva preocupació perquè hi ha "una presència excessiva de qui governa en relació a la resta", tot i que "no posem en dubte, en cap cas, ni la professionalitat ni que no hi hagi intencions de parcialitat", ha afegit López.

En la mateixa línia han anat les paraules de la consellera general Carine Montaner, que ha denunciat "l'arraconament" patit per la formació de la qual forma part en diferents ocasions. D'aquesta manera, també ha proposat al director general introduir a la pàgina web d'Andorra Televisió un comptador amb les visualitzacions a cada notícia, permetre la publicació de comentaris en els articles per copsar "les preocupacions de la ciutadania", i respectar totes les temàtiques que sorgeixen al Consell General, ja que "de vegades, el periodista ens pregunta per una temàtica molt concreta, però en una sessió de control, totes les temàtiques són importants pels ciutadans i, per tant, s'ha de tenir cura de la informació que es dona i intentar posar en relleu la feina de cada grup parlamentari perquè som els representants del poble". Per tant, l'oposició s'ha posat d'acord per demanar, a partir d'ara, el que entenen que ha de ser un exercici de "transparència".

Davant les crítiques rebudes, Mujal ha estat clar: "La televisió d'Andorra no és una televisió política, sinó que està al servei del ciutadà" i, per tant, ha defensat que el contingut que es retransmet es basa estrictament en un "criteri periodístic". També ha defensat la imparcialitat de la qual gaudeix la televisió, i ha posat en relleu nombrosos exemples per reforçar la seva argumentació. A més, ha manifestat que "la llei no m'obliga a donar veu igual a totes les formacions", però tot i això ha reconegut que s'han pogut cometre errors i, per aquest motiu, "farem un exercici per millorar la nostra feina".

D'altra banda, Mujal ha fet referència als "seriosos problemes" per tirar endavant la digitalització de tots aquells arxius anteriors a l'any 2010, que s'han de passar d'analògic a digital i, posteriorment, documentar-los. Aquesta tasca, que es va iniciar sota la seva direcció fa tres anys, conté fins a 48.000 hores gravades, i per donar més rapidesa a aquesta tasca caldria una partida pressupostària extraordinària. Els grups parlamentaris presents (PS, L'A, CC i terceravia) s'han compromès a donar-li suport al Consell General.

Per finalitzar, el director general de la societat s'ha congratulat de les bones xifres obtingudes pel que fa a l'audiència. En aquest sentit, i gràcies a la tasca de recopilació d'Andorra Telecom, RTVA ha estat la sisena cadena televisiva més vista al Principat en les franges dels informatius, i el 95% del contingut que ofereix, és propi i basat en aspectes d'Andorra.

stats