Política 17/05/2019

El pacte tripartit per a les comunals està sobre la taula

En el repartiment ministerial, encara per definir, Espot pensa en Maria Ubach com a futura ministra d'Educació

C. Garnica / J. R. Baiges
3 min
Jordi Gallardo, Xavier Espot i Carles Naudi, durant la roda de premsa de presentació del pacte. / M. M.

La MassanaTraslladar el pacte a tres bandes que s'ha assolit per conformar l'executiu a les futures llistes comunals. Una opció que s'ha posat sobre la taula els darrers dies i que cada vegada agafa més cos. El cònsol major de la Massana, David Baró, ha recordat aquest divendres que els diferents partits que conformen el pacte de govern han deixat “la via oberta” a què s’intenti “en la mesura que sigui possible alguna cosa conjunta de cara a les comunals”. Evidentment, ha remarcat, la decisió final estaria supeditada a l’aval dels diferents comitès parroquials i les executives dels diferents partits, però aquesta possibilitat hi és.

En unes declaracions fetes en el marc de la inauguració d’Andoflora, Baró ha afegit que l’aposta de Ciutadans Compromesos és confluir a les comunals amb aquestes sigles i, en aquest sentit, ha reivindicat que ha estat “una marca paraigua” que ha agrupat “diferents sensibilitats” i que ha representat la “pau política” a la Massana. De fet, ha recordat que ja en els darrers comicis generals i comunals es va optar per aquesta fórmula d’agrupar persones de diferents sensibilitats polítiques.

Ha recordat, a més, que CC aviat serà un partit polític, ja que s’està treballant en els estatuts perquè això sigui una realitat. I ha conclòs que malgrat hi ha aquesta possibilitat de confluir de manera conjunta en les eleccions comunals per part de les tres forces que integren el Govern de coalició, el pacte estableix també que “cadascun tingui la seva autonomia, la seva llibertat”.

De fet, aquest passat dijous i durant la presentació del pacte de govern el cap de l'executiu, Xavier Espot, va reconèixer que s'havia posat negre sobre blanc aquesta possibilitat de pacte en l'acord d'entesa. El text emplaça a les tres formacions a trobar "punts de convergència" perquè entenen que sinó seria "poc comprensible per a la ciutadania que forméssim un govern de coalició i en canvi féssim coalicions alternatives en els escenaris comunals", va explicitar Espot, qui va deixar clar que si cada formació vol presentar-se per separat "és perfectament legítim". Tot i això, el cap de Govern va voler insistir que "no hi ha cap compromís concret" i, tal com també destaca Baró, seran els comitès parroquials que prenguin la decisió definitiva.

Segueix el repartiment ministerial

Per altra banda, consumada amb èxit la investidura, ara Espot se centra en conformar el nou govern i ha de triar els noms per a cada cartera. N'hi ha alguns que ja els tenia decidits abans de la investidura, però d'altres no estaven tan clars. Un dels que falta per confirmar és el d'Educació. Segons ha pogut saber l'ARA Andorra el líder taronja pensa en l'exministra d'Exteriors, Maria Ubach, com a candidata perfecta per agafar el relleu d'Eric Jover, que ocuparà el ministeri de Finances. L'actual directora de l'escola andorrana, Ester Vilarrubla, havia rebutjat agafar Educació perquè no vol fer un canvi i deixar l'actual responsabilitat laboral.

De moment queda buida la cartera d'Exteriors, ja que Enric Tarrado va declinar dijous la proposta del cap de l'executiu, que haurà de buscar una altra persona. Per la seva banda, l'exconsellera general de fa dues legislatures, Sílvia Riva, es perfila com a ministra de Cultura i Esports. La resta dels set ministeris que pertanyen a Demòcrates ja tenen nom. Joan Martínez Benazet serà el màxim responsable en matèria de Salut, mentre que Jordi Torres i Silvia Calvó repeteixen a Ordenament Territorial el primer, i Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat la segona.

Des del sector liberal hi ha dos noms segurs. Jordi Gallardo agafarà Presidència i Economia, i Judith Pallarés serà la nova ministre de Funció Pública. Falten per decidir els noms per a Turisme, i Afers Socials i Joventut. El conseller general liberal Ferran Costa, però, ha manifestat que des de la formació continuen cercant els perfils més adients per encapçalar els quatre ministeris que tindran en el nou govern i ha manifestat que l’únic nom que podia confirmar era Jordi Gallardo a Presidència. La resta, ha afegit, esperen tenir-ho clar al llarg de la setmana vinent.

Qui també està plenament conformat és el ministre de Justícia i Interior (Ciutadans Compromesos), que serà l'advocat Josep Maria Rossell.

stats