Política 09/01/2019

“Pànic, postureig i improvisació”, la crítica de l'oposició a les mesures de Martí

Consideren que DA només vol mantenir “les cadires” que actualment ostenta

Miquel Margalef
3 min
La bancada de l'oposició i de la majoria al Consell General. / ARXIU ANA

Andorra la VellaCom no podia ser d'una altra manera l'oposició en bloc ha carregat i criticat durament les mesures que aquest dimarts l'executiu ha posat sobre la taula per intentar pal·liar la desigualtat social, després que el cap de Govern ho anunciés durant el discurs de Cap d'Any. Els partits han titllat les mesures de desesperades i han constatat que hi ha un desconcert “important” dins de l'executiu ja que les propostes presentades contradiuen, en gran mesura, les polítiques que el Govern i, sobretot, el ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, han pres al llarg d'aquesta legislatura. La minoria també considera que l'executiu no ha consensuat les mesures amb els agents socials i econòmics sinó que simplement “ha presentat les mesures sense massa objecte a debat ni discussió” i a més apunten que són insuficients i no ajuden a revertir la situació actual.

El que ha insistit més en aquest aspecte ha estat el conseller de L'A, Ferran Costa, qui ha emplaçat a DA a compar-se un diccionari que els “ajudi a entendre què volen dir les paraules”. Costa ha tirat en cara que Martí anunciés que serien unes mesures consensuades. “Consensuar vol dir seure a priori i no pas a posteriori, el verb correcte és anunciar”. Entrant al detall, Costa ha recriminat que les mesures es prenguin en el “temps de descompte” i això demostra “una miopia abismal i l'autèntic tarannà de DA”, en relació a la situació de dificultat que viuen molts ciutadans. Ha etzibat que les propostes de l'executiu són “electoralistes, populistes i esperpèntiques”, ja que consideren que algunes d'elles no es podran dur a terme i són “un brindis al sol”.

De la mateixa manera que aquest dimarts Progressistes-SDP ja va posar sobre la taula, Liberals ha recriminat que les mesures en relació al preu del lloguer no s'hagin inclòs dins de la llei òmnibus que ara ha de passar a debat al Consell General. “Demostra improvisació i no es pot modificar a la lleugeresa i de manera inèdita l'IPC”, ha criticat Costa, qui també ha apuntat que creuen que aquestes modificacions no es podran dur a terme a través del pressupost.

El conseller del PS, Pere López, ha recordat que el 2016 ja van demanar l'increment del salari mínim fins als 1.200 euros i que fa dos anys ja van posar sobre la taula la problemàtica del lloguer. “Una escena de postureig i una falsa preocupació” pel que fa apuntar al socialdemòcrata que el Govern “no ha entès res fins ara, segueix sense entendre res del que està succeint i del qual no cal esperar absolutament res d'aquí a final de legislatura”. Les mesures anunciades per l'executiu representen per López “l'escenificació d'un fracàs de les polítiques de DA”.

Qui també ha posat setge a les decisions del Govern ha estat el conseller d'UL-IM, Josep Pintat, que ha qualificat el gest “d'acció de pànic” davant la protesta al carrer. “La pregunta és quan la gent torni a sortir al carrer a manifestar-se que apujarem un 3, un 4 un 5%?”, ha etzibat. Pintat ha qualificat les mesures de “transitòries” i amb l'únic objectiu de mantenir les cadires que actualment ostenta DA a l'executiu. Novament el conseller lauredià ha reiterat la necessitat de tenir uns estudis que avalin les mesures, de caire intervencionista, que vol dur a terme l'executiu.

Finalment el candidat d'SDP, Josep Roig, ha constatat que l'increment del salari mínim és irrisori i que no servirà per alleugerir la situació. "Arriben tard, no seran eficaces i són una burla", ha recriminat. El líder progressista ha assenyalat que les mesures anunciades són aïllades i que si es vol resoldre la problemàtica s'haurien d'acompanyar amb altres canvis de més calat. També ha recordat que la major part de les propostes de Martí carreguen l'esforç en el sector privat, just en el moment que les petites i mitjanes empreses han registrat les xifres més baixes dels darrers tres anys.

stats